Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čím je výjimečný nový elektrický bojler OKHE Smart z DZ Dražice?

Především se jedná o výrobek řadící se k tzv. chytrým domácím spotřebičům. Výrobce ve svých materiálech hovoří o bojleru, který myslí za vás, protože zná vaše zvyklosti a lze jej dálkově řídit pomocí mobilu nebo tabletu.

DZD OKHE SMART
DZD OKHE SMART

Řada jmen českých měst a obcí evokuje při jejich vyslovení nějaký výrobek, službu či aktivitu. Zatímco u Plzně je to především pivo, u Prčice dálkový pochod a v případě Karlových Varů lázně, při vyslovení názvu středočeských Dražic – části Benátek nad Jizerou – vytane na mysli té části (nejen) českých obyvatel, která doma ohřívá vodu pomocí elektřiny, bojler. Na otázku, proč tomu tak je, existuje jednoduchá odpověď. Vyrábějí je zde dlouho, a vyrábějí je dobře. Proto v okamžiku, kdy přišla z DZ Dražice zpráva, že se chystá představení nového výrobku, který posune dosavadní standard v oblasti ohřevu vody na zase o něco vyšší úroveň, nemohli jsme na prezentaci chybět.

Prezentovaný inteligentní elektrický ohřívač vody OKHE SMART představuje již třetí generaci výrobku, která zákazníkům zajistí ještě větší úspory než doposud a nabídne snadnější ovládání. Je jedním z mála, který se řadí do energeticky úsporné třídy B, což mu podle slov technického ředitele DZ Dražice Lukáše Formánka vyneslo patřičnou pozornost i na letošním veletrhu ISH ve Frankfurtu, kde o konkurenci rozhodně nebývá nouze. Navíc se jedná o vzhledově velice povedený výrobek, na jehož návrhu se podílel renomovaný český produktový designér Zdeněk Veverka. A firemní vizualizace dokazují, že nový bojler neudělá ostudu ani v těch nejluxusnějších interiérech.




„Kromě nového atraktivního designu má bojler spolehlivější a chytřejší řídící elektroniku, vylepšený režim připojení k odběru elektrické energie a je vyroben z ekologických materiálů. Díky tomu, že dokáže předvídat spotřebu vody a efektivně ji ohřívat, může ušetřit 15 % ročních nákladů. Návratnost investice do nového ohřívače je v případě OKHE SMART kratší než dva roky, přičemž za 10 let provozu přinese úsporu více než 17 tisíc korun. Absolutní novinkou je dálkové ovládání přes mobilní aplikaci,“ uvedl na adresu nového firemního produktu generální ředitel Družstevních závodů Dražice, Karel Pacourek.

Chytrý bojler, který se vám přizpůsobí


U nového OKHE SMART byla vylepšena ovládací elektronika, která nyní obsahuje nejmodernější komponenty, např. Bluetooth nebo spolehlivější vestavěný detektor HDO. Díky němu bojler automaticky pozná na základě impulsů vysílaných v elektrické síti, kdy se má zapnout na zákazníkův tarif s nízkou sazbou. V nové generaci byl rovněž kladen důraz na intuitivní ovládání. Lze použít hned několik manuálních i automatických funkcí včetně režimu SMART, který pracuje na principu umělé inteligence. „Ohřívače vody OKHE SMART v sobě mají chytré algoritmy, které se přizpůsobí konkrétnímu uživateli a podle jeho chování regulují přípravu teplé vody. Po zapnutí funkce SMART začne samoučící cyklus, který trvá jeden týden. Poté bojler upravuje nastavení teploty podle navyklého režimu. Přitom se stále učí a množství teplé vody přizpůsobuje aktuálním potřebám uživatele. Pokud například pět dnů v týdnu chodíte domů z práce v 18 hodin, ohřívač si zapamatuje tuto informaci a na šestou hodinu večer nachystá dostatečné množství teplé vody. A paměť si uchovává i v případě výpadku proudu,“ popisuje Lukáš Formánek. Uživatelé ovšem mohou bojleru zadávat data také manuálně nebo si naprogramovat týdenní provoz. OKHE SMART pak připravuje vodu přesně podle těchto instrukcí.

Jednoduché ovládání třeba i z dovolené

Zásadní novinkou, která činí nový OKHE SMART unikátním, je možnost ovládání na dálku pomocí chytrého mobilního telefonu nebo tabletu. Přes tato zařízení je možné nejen sledovat aktuální stav bojleru a nastavovat jej v době nepřítomnosti, ale také kontrolovat statistiky a přehledy spotřebované vody. Touto funkcí disponuje ve své kategorii jako zcela první na českém trhu a přináší tak nejvyšší uživatelský komfort. Například v době, kdy jsou členové domácnosti na dovolené, mohou činnost bojleru snížit na minimum a naprogramovat jej tak, aby v den návratu začal opět naplno pracovat a včas připravil dostatek teplé vody.

Teplá voda vždy připravena

Ačkoli si bojler ve funkci SMART připravuje vodu přesně podle naučených zvyklostí, dokáže zareagovat také na nečekaný výdej. Vždy si totiž zachovává minimální energetickou rezervu. „Znamená to, že i v pohotovostním režimu má k dispozici určitou hladinu teplé vody. Pokud se v neobvyklou hodinu nebudou chtít vykoupat tři lidé hned po sobě, není důvod k obavám. Pokud by k takové situaci došlo, stačí přejít do režimu manuál a přepnout na tu nejvyšší teplotu, čímž se zajistí rychlý dohřev,“ říká Lukáš Formánek. V zimě OKHE SMART chrání před zamrznutím vody funkce Anti Freeze, která i ve vypnutém stavu udržuje minimální teplotu nad bodem mrazu (5 °C).

Náklady na ohřev vody nižší o 15 %

Energetická náročnost klasických bojlerů i u těch nejlepších dosahuje ve většině případů energetické třídy C. Díky moderním technologiím a inovativnímu řešení inteligentního ovládání plní OKHE SMART jako jeden z mála parametry pro energetickou třídu B. Znamená to, že náklady na ohřev vody domácnosti klesnou až o 15 %. Tento bojler se vyznačuje i dalšími kvalitami, které jsou pro dražické ohřívače vody typické. Například je vybaven unikátním suchým keramickým tělesem, které lze oproti jiným v případě potřeby velmi snadno vyměnit. Umožňuje také kontrolovat stav hořčíkové anody, která chrání proti korozi a prodlužuje tak životnost nádoby.

Družstevní závody Dražice jsou od roku 2006 členem skupiny NIBE a ohřívače vody nesoucí tradiční logo DZ se podílí na českém trhu více než 50 %. Přispívá k tomu nejen dlouholetá tradice, ale také kvalitní materiály a pečlivý postup výroby každého kusu, o čemž jsme se mohli přesvědčit na vlastní oči při prohlídce dražického výrobního závodu. Ohřívače vody DZ Dražice se vyznačují moderními technologiemi a ochrannými známkami. Místní jsou hrdi zejména na tradiční keramické otopné těleso nebo na smaltovanou ocelovou nádobu bojleru.

Keramické topné těleso

Elektrické těleso ohřívačů vody Dražice není ponorné, ale keramické, suché, zasunuté do ocelové jímky. Tím, že je nádoba bojleru i jímka vyrobena z jednoho druhu materiálu (oceli), nedochází ke vzniku galvanického článku a elektrochemické korozi. Unikátní systém keramických topných těles společnosti DZ Dražice mimořádně dobře odolává tvrdé a agresivní vodě a výrazně prodlužuje životnost nádoby v každých podmínkách. Toto jedinečné řešení má 2,5krát větší předávací plochu ve srovnání s ponorným tělesem. Navíc lze keramické suché topné těleso vyměnit bez nutnosti vypustit vodu ze zásobníku.




Smaltovaná ocelová nádoba

Ocelová nádoba ohřívače vody ze speciálního silného plechu odolává tlakovým rázům. Je opatřena kvalitním bezniklovým smaltem, což v kombinaci s hořčíkovou anodovou ochranou zaručuje jeho dlouhou životnost. Čisticí otvory umožňují přístup do vnitřku nádoby na odstranění usazenin a vodního kamene a tak šetří náklady na provoz.


Hořčíková anoda

Magnesiová anoda jako dodatečná ochrana proti korozi prodlužuje životnost nádoby a tím dále zvyšuje vysokou užitnou hodnotu.

Polyuretanová izolace

Kvalitní polyuretanová izolace o tloušťce minimálně 42 mm zajišťuje nízké tepelné ztráty a nízké provozní náklady.

Univerzální závěs

Univerzální závěs pro elektrické ohřívače vody DZ Dražice nabízí variabilní rozteč šroubů pro zavěšení starších modelů, těch nových i bojlerů jiných výrobců. Není tak třeba navrtávat do zdi nové úchyty.

Výrobní řada společnosti Družstevní závody Dražice čítá více než 380 typů a modifikací ohřívačů vody. Celkově podnik zaměstnává přes 250 zaměstnanců a jeho roční produkce činí 172 000 zásobníků, které se vyvážejí do 40 zemí světa. V roce 2014 se zde vyrobilo výrobků za 1,19 mld. Kč, přičemž zhruba polovina z nich mířila na export. Aktuálně ohřívače vody společnost DZ Dražice vyváží kromě západní a východní Evropy také do Severní Ameriky a Asie.

 
 
Reklama