Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vlnovcová trubka z ušlechtilé nerezové oceli pro rozvod vody a plynu

Ušlechtilá nerezová ocel je vynikající materiál v oborou kapalin vyskytujících se v TZB. S rozsahem provozních teplot od -50 °C do +450 °C lze nerezové vlnovcové trubky v oboru TZB použít prakticky všude. Například pára pohánějící turbíny v atomové elektrárně Temelín nemá teplotu vyšší než 300 °C. Použití teplot nižších než -50 °C by bylo v oboru TZB unikátní.


© Fotolia.com

AISI 316L (1.4404) je chromniklmolybdenová ocel vysoce odolná proti koncentrovaným kyselinám jak organickým, tak i anorganickým. Toto je velmi žádaná vlastnost v oboru TZB, neboť výrobky lze bezpečně chemicky čistit od případných usazenin vodního kamene. Je velmi dobře svařitelná a po svařování si zachovává vysokou odolnost proti mezikrystalové korozi. Tato ocel se často používá v chemickém průmyslu, v zařízeních pro styk s mořskou vodou a pro výrobu bazénových doplňků a technologií. V nabídce společnosti Melfin Trade s.r.o. jsou z tohoto materiálu vlnovcové trubky DN12, DN16 a DN20.

AISI 304 (1.4301) je chromniklová ocel, s mírně nižší korozní odolností než AISI 316L (1.4404), ale v oboru TZB, v prostředí běžného typu (voda, slabé alkálie, slabé kyseliny) velmi dobře použitelná. Je svařitelná, ale řemeslník by výrobky z ní měl spojovat pouze mechanicky.

V nabídce společnosti Melfin Trade s.r.o. jsou z tohoto materiálu vlnovcové trubky DN12 , DN16 , DN20 , DN25 a DN32.

Tlaková odolnost výše zmíněných vlnovcových trubek závisí na jejich světlosti. Snižuje ji tvar trubek, tedy příčné vlny, které by se při nadměrném tlaku roztáhly. Lze počítat s provozním tlakem od cca 17 Bar u nejmenší DN12 až po 7,8 Bar u největší DN 32. Pro topenářské aplikace jde o plně vyhovující limity. Pro použití v rozvodu pitné vody by u větších dimenzí mohl ojediněle vzniknout problém, neboť se může vyskytnout i vyšší tlak. Podobně i u nevhodně řešených solárních soustav. Destrukční tlak je však mnohem vyšší.

Použití vlnovcových trubek

  1. Krátké ohebné přípojky z vlnovcových trubek umožňují ve velmi malém prostoru vyřešit spojení mezi dvěma nesouosovými potrubími, potrubím a vývody ze zařízení, kde by bylo nutné použít více různých tvarovek a v řadě případů by se takové propojení v daném místě jinak nedalo realizovat. Typicky při instalaci kotlů, tepelných čerpadel, napojení vzduchotechnických chladicích jednotek atp. Doplňující výhodou přípojek z vlnovcové trubky je snížený přenos hluku. Pro přípojku si řemeslník z návinu trubky kolečkovou řezačkou odřízne potřebnou délku, na trubku nasadí převlečné matice s kroužky a poslední vlnu trubky lisem sklepe do plochy. Pak nasadí ploché těsnění a maticí trubku přitáhne.




  1. Vlnovcové trubky lze použít i ve větší délce. Vzhledem k jejich ohebnosti i pro dodatečně instalované rozvody, které procházejí různě se lomícími prostory, často i bez možnosti přístupu k nim, a to v jednom kuse, bez spojek. Nabízí se použití holé trubky, na kterou se navleče tepelná izolace.



    Vlnovkové trubky se používají i pro tepelné solární soustavy. Dobu instalalace urychluje použití předizolované trubky, ideálně dvojité obsahující i dvojvodič pro napojení teplotního čidla u kolektoru. Tyto izolace jsou odolnější vůči vyšší teplotě (až 174 °C) a mohou být vystaveny působení venkovního prostředí.




    V případě použití delších vlnovcových trubek je nutné zohlednit mírně vyšší hydraulický odpor oproti trubkám hladkým, s čímž si však zkušený projektant poradí. Flexibilnost trubek umožňuje jejich instalaci například i skrz nepoužívaný komínový průduch, v jednom kuse od solárního kolektoru až k zásobníku teplé vody.

  2. Vlnovcové trubky jsou velmi vhodné pro výrobu teplosměnných výměníků. Je to dáno jejich zvětšenou povrchovou plochou a v případě dostatečné rychlosti proudící látky i vyšším přestupem tepla následkem turbulentního proudění. V závislosti na DN trubky lze vytvářet válcové trubkovicové vložky do výměníku, které mají vnější průměr například cca 132 mm (DN16), 170 mm (DN20) aj. Tyto, ale i jiné konfigurace výměníků využívají výrobci.
  3. S použitím vlnovcových trubek z ušlechtilé nerezové oceli je spojena nutnost zohlednit vzájemné korozní působení různých kovových materiálů. To se řeší použitím spojovacích převlečných matic, fitinků a dalších prvků z měděné slitiny. Typicky je to nutné pro vytvoření přechodu mezi ušlechtilou nerezovou ocelí a ocelí černou, ocelovou litinou, čistou mědí.
    Výhodou spojenou s využitím vlnovcových trubek je i příslušenství usnadňujících realizaci konkrétních aplikací, například dilatanční spojky pro napojení solárních kolektorů, držák pro solární předizolovanou dvoutrubku aj.



Pro stálé odběratele poskytuje společnost Melfin Trade s.r.o. výrazné slevy oproti cenám na e-shopu a velkou rychlost dodání do 1 až 2 pracovních dnů, neboť vše je skladem.

 
 
Reklama