Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na montáž sprchového setu

Sprchový kout je zónou odpočinku a pohody. Abyste si ale mohli vy i ostatní členové domácnosti užít relaxaci pod proudem horké vody, je nutné instalovat sprchový set. Jak ho nainstalovat? To si dnes vysvětlíme.

Krásné moderní sprchové sety jsou vytvořeny tak, aby byly ozdobou koupelny. V dnešní době je jejich výběr tak široký, že si lze snadno zvolit nejen podle funkčních požadavků, ale také podle stylu interiéru. Výrobci kladou důraz i na to, aby byla instalace co nejjednodušší. V tom spočívá hlavní výhoda pořízení setu namísto shánění jednotlivých prvků. U setu jsou všechny komponenty po funkční stránce kompatibilní a jejich sestavení a montáž v koupelně zvládne i průměrně zručný kutil. Ty nejlepší sprchové sety dodávají na trh firmy GROHE, Hansa, Ideal Standard, hansgrohe a SAPHO.

Montáž sprchového setu si vyžádá 2 až 3 hodiny a stačí k ní jediný člověk.

1) Příprava

Nejdříve si ověřte, že jsou v pořízeném sprchovém setu všechny nezbytné komponenty. Připravte si také další nářadí: vrtačku, vrtáky, vodováhu, metr, tužku, gumovou palici nebo kladivo, oboustrannou lepicí pásku, klíč, silikon, popřípadě další příslušenství, pokud jej zmiňuje montážní návod vybraného sprchového setu.

Při práci bude nutné mít uzavřený hlavní uzávěr vody. Během sestavování několikrát vodu zase zapnete, abyste se ujišťovali, že vše těsní.

2) Montáž baterie

Prvním prvkem, který musí u sprchového setu sedět na svém místě, je sprchová baterie. Pokud sprchový set pořizujete do rekonstruované koupelny, můžete vycházet ze stávajících přípojek vody. Jestliže přívody vody chybí, doporučujeme kontaktovat odborníka. Pro baterii je ideální výška přívodů asi 1 metr od země. Zároveň ale musí být alespoň metr prostoru nad přívody, aby se zde vešla sprchová tyč s horní sprchou.

Důležitým aspektem je rozteč neboli vzdálenost rozestupu vodovodních trubek. Hodnota rozteče baterie se musí rovnat vzdálenosti mezi přípojkami vody. To lehce změříte metrem. Standardní rozteč je 100 nebo 150 mm, zřídkakdy se setkáváme s jinou hodnotou.

Nesedí-li vzdálenost o nějaký ten milimetr, není třeba panikařit. Pomocí etážek (také nazývaných excentrů), spojek ve tvaru S, lze nastavit rozteč a vyrovnat výškové rozdíly.

Ujistěte se, že přípojka pro teplou vodu je nalevo a pro studenou vodu je napravo. Do otvorů pro přípojky nasaďte etážky. Měly by vyčnívat asi o 40 mm. Utáhněte krytky klíčem, aby doléhaly ke zdi. Nasaďte baterii a utáhněte matice. Zkontrolujte vodováhou, že se baterie nachází ve vodorovné poloze. Když vše sedí, demontujte baterii a proces opakujte, tentokrát ale vnitřní koncovky excentrů oblepte oboustrannou páskou nebo konopnými vlákny.

3) Montáž sprchové tyče

Sestavte sprchovou tyč včetně ramene a nasaďte ji do horní přípojky baterie. Zatím nanečisto. Vodováhou najděte polohu, při níž je tyč dokonale kolmá na sprchovou baterii. Tužkou označte díru pro držák. Vyvrtejte pro něj díru. Vrták volte podle druhu stěny. Ujistěte se, že za stěnou nejsou elektrické dráty nebo trubky, které by mohly být poškozeny.

Nasaďte hmoždinku a vyplňte ji silikonem, aby byla vodotěsná.

Více otvorů pro sprchovou tyč není třeba. Nasaďte ji i s hlavovou sprchou. Otevřete dveře sprchového koutu a zavřete je, abyste se ujistili, že dveře v žádné poloze nekolidují s hlavovou sprchou.

4) Montáž ruční sprchy a hadice

K připojení hadice s ruční sprchou většinou na bateriích slouží otvor zespodu. Zkontrolujte, jestli je těsnění v hadici v dobré poloze a pak utáhněte koncovku hadice. Ruční sprchu zavěste do držáku na sprchové tyči.

5) Dokončení sprchového setu

Vše je prakticky hotovo. Zapněte přívod vody, teď už definitivně, a spusťte vodu ve sprše. Na poprvé možná zazní podivný zvuk, který je způsoben vzduchem v trubkách. Nejde o žádnou závadu. Pokud se voda v pořádku spustí, příště už žádný hluk neuslyšíte. Sprchový set je perfektně sestaven a připraven ke každodennímu užití.