Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

7 tipů pro údržbu bazénu

Chladivé osvěžení ve vlastním bazénu může být během parných letních dnů velmi příjemné. Abychom si toto mohli dopřávat naplno, musíme se o bazén umět postarat. Marimex vám přináší 7 tipů správné péče o nadzemní bazény.

1. Není voda jako voda

Je rozdíl, zda napouštíme bazén vodou studniční nebo vodou z vodovodního řadu. Voda z vodovodního řadu je upravená, kdežto voda studniční obsahuje minerální látky, kterých se musíme zbavit. K tomu je vhodné použít přípravek Aquamar Mineral.

2. Zjistěte pH

Před použitím bazénové chemie je důležité nejprve zjistit pH vody. To se zjišťuje pomocí testovací soupravy, jeho hodnota by se měla pohybovat mezi 6,8 a 7,2. Pokud pH nevyhovuje, dají se jeho hodnoty upravit přípravky Aquamar pH − a Aquamar pH +. Doporučujeme pH kontrolovat jednou týdně.

3. Bazénová chemie – ano nebo ne?




Určitě ano. Chemické prostředky existují v tekutém, sypkém a pevném stavu. Po zkontrolování a případné úpravě pH můžeme použít další bazénovou chemii. V první řadě je to chlór. Do plováku dáme chlorovou tabletu a pustíme ho na vodní hladinu. Tato tableta pak vhodné množství chlóru vypouští po celý týden. Pokud jste na chlór citliví nebo alergičtí, lze alternativně použít bezchlorovou chemii. Velkým neduhem bývají řasy, těm ovšem můžeme předcházet aplikováním algicidních prostředků jednou týdně.

4. Písková nebo kartušová filtrace?

Existují dva druhy filtrací: písková a kartušová. U kartušové filtrace bychom měli zkontrolovat stav kartušové vložky a případné nečistoty odstranit. Je možné ji i propláchnout. Písek u pískové filtrace se mění jednou za tři roky. Před jejím použitím bychom měli rovněž stav tohoto písku zkontrolovat. Po jejím napojení a pak pravidelně jednou týdně bychom měli provést proplach písku zpětným proplachem. Doplňme, že kartušová filtrace má mnohem nižší výkon než filtrace písková, a proto se od jejího používání postupně upouští. Je vhodná především pro bazény s menším objemem (6–8 m3).

5. Prodlužte životnost geotextilní podložkou

Praktickým pomocníkem pro prodloužení životnosti bazénu (a především bazénové fólie) je geotextilní podložka. Ta je vyrobena z vysoce kvalitních materiálů, zabraňuje poškození dna bazénu vlivem nerovností a nečistot a účinně čelí vzniku plísní vlivem tlející trávy.

6. Používejte krycí plachtu

Geotextilní podložkou chráníte bazén zespoda a seshora je stejně účinná tzv. krycí plachta. Abychom byli přesnější, existují dva typy plachet – krycí a solární. Obě tyto plachty zabraňují dopadání nečistot na hladinu vody. Hlavním úkolem solární plachty je pak zamezovat tepelným ztrátám a zároveň (pokud svítí slunce) urychlovat prohřívání vody. Na rozdíl od této plachty, která leží na hladině bazénu, se dá krycí plachta přikotvit na hranu bazénu. Jejím hlavním úkolem je zabraňování spadu nečistot do vody a ochrana před nežádoucím utopením domácích mazlíčků nebo jiných malých zvířat.

7. Skimmer

Skimmer je zařízení, které zabraňuje tvorbě řas a mikrobů v bazénu. Jeho funkcí je sbírání nečistot ještě předtím, než dopadnou na dno bazénu. Je to důležitá a nezbytná součást každého bazénu. Díky němu se totiž voda v bazénu udržuje čistá.





 
 
Reklama