Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Technologie armatur od firmy Schell

Schell je rodinná značka s dlouholetou tradicí, která se specializuje na výrobu vodovodních armatur. U nás je známá především svými kvalitními rohovými ventily, ale v ČR má reference i s dalšími armaturami ze širokého sortimentu.

Ve dnech 7.-10. 3. 2012 se v Essenu konal veletrh SHK. V rámci toho veletrhu jsme dostali možnost navštívit výrobní závod firmy Schell. Schell je rodinná značka s dlouholetou tradicí, která se specializuje na výrobu vodovodních armatur. U nás je známá především svými kvalitními rohovými ventily.


Výroba firmy Schell se nachází v Olpe v severním Porýní-Vestfálsku v oblasti Saurland asi hodinu a čtvrt jízdy autem z Düsseldorfu. Závod v Olpe má dvě výrobní haly. V hale 1 probíhá výroba mosazných těl armatur.

Zajímavosti z výroby


Vlevo závod 1 se školícím centrem v popředí, vpravo závod 2

Prvním krokem výroby je samotná kontrola dimenzí mosazných prutů. Dále jsou pak pruty řezány na ingoty odpovídající velikosti. Stroj má přímo zabudovaný kontrolní systém a ingoty, které nesplňují dané parametry, sám vyřadí. Dodávána je pouze hygienicky nezávadná mosaz Ms58.
V ocelové bedně pokračují ingoty k dalšímu zpracování, kterým je lisování (pozn. u baterií je dalším krokem odlévání). Tato část výroby je důležitým faktorem pro trvanlivost výrobku. Pokud by se ingot lisoval nesprávně, mohlo by dojít k vnitřnímu pnutí ventilu a posléze k jeho prasknutí. Ingoty se na dopravníkovém pásu zahřejí na 700°C a v dvoudílné ocelové formě pokryté emulzí jsou vylisovány. Součástí nejnovějšího lisu je výkonný odtah spalin, který odsává 6000 m3/h.
Ocelové formy pro lisování ventilu prochází po každé směně čištěním a kontrolou, popřípadě jsou poslány k úpravě. Každá forma má životnost cca 100-150 tisíc výlisků. Už při lisování jsou ventily označeny výrobní číslem a značkou Schell.
Třetím krokem je oddělení těla ventilu od základního výlisku. Poté těla ventilů pokračují do pracích bubnů, kde jsou z nich za pomoci ocelových kuliček a chemické směsi odstraněny veškeré nečistoty a mastnota a zároveň dojde k jejich vyleštění. Vyleštěný polotovar je pak přesunut k vyfrézování otvorů a závitů. Tímto procesem je polotovar zbaven necelých 50 % mosazi. Celá výroba probíhá automaticky (např. vyfrézování jednoho ventilu trvá 2,2 sekundy) a všechen mosazný odpad je znovu využit.



Rohové ventily Schell

Po každém výrobním kroku následuje kontrola. Pokud by se objevil jakýkoli problém, je dalším krokem přepracování všech výrobků série nebo návrat mosazi jejímu dodavateli. Každý ventil projde přes automatizované měření jakosti. Z každé série se vybere reprezentativní počet vzorků, který projde detailnějším měřením. Je kontrolován povrch (např. tvar vroubků) a měřeny rozměry.
Posledním krokem který probíhá v hale 1 je osazení těsnicího teflonového kroužku. Ten se napevno zalisuje pomocí speciální ocelové nábojnice na předpřipravený žlábek s příčnými vroubky. Hlavní výhodou systému ASAG je trvanlivost materiálu těsnění a úspora času při montáži. Teflonový kroužek na rohovém ventilu značky Schell se neprotáčí a není nutné aplikovat žádné další těsnění. Závit je také opatřen speciální emulzí a nedochází k jeho zatuhnutí.
Mosazná těla armatur se poté z haly 1 přesouvají do haly 2, kde probíhá jejich další zpracování až po expedici.

V první části haly 2 probíhá broušení, leštění a galvanizace. Broušení a leštění pohledových stran velkých armatur (např. vodovodních baterií) probíhá plně automaticky, menší armatury jsou připraveny poloautomaticky. Těla armatur jsou ručně navěšena na „gril“ s háčky na dopravníku – „lanovce“ a jsou plynule posouvány až ke galvanizaci.
Halou 2 v pravidelných intervalech projíždí „milkbus“, který reaguje na potřebu materiálu jednotlivých stanovišť a dle stupně důležitosti přiváží nový.
Kompletace a balení baterií pak probíhá na jednotlivých montážních ostrůvcích, kde na každém ostrůvku jsou 2 pracovníci kompletující 1 typ výrobku. Oproti lince jsou montážní ostrůvky klidnější, přehlednější a jejich výhodou je také úspora místa na hale. Při jakémkoli problému s baterií či pokud nějaká součást v balení chybí, montážní ostrůvky umožňují přesné dohledání jednotlivého pracovníka, který na kompletaci výrobku pracoval. Rohové ventily jsou již montovány a baleny na plně automatizované lince.

Na závěr nutno dodat, že firma Schell vyrábí i armatury pro plynovody, které se však na český trh nedodává.

Schell se zúčastnil rovněž veletrhu IFH / Intherm 2012 v dubnu v Norimberku a samozřejmě nebude chybět na německém veletrhu světové důležitosti ISH 12. - 16.3.2013 ve Frankfurtu n/M.

Reference v ČR:


Aquacentrum Kohoutovice, www.aquapark-kohoutovice.cz Schell dodal: Automatické umyvadlové armatury PURIS SC, sprchy LINUS D-SC-M

Diamo, s.p. www.diamo.cz Schell dodal: Automatické umyvadlové armatury PURIS SC, splacování pisoárů SCHELLOMAT BASIC

SYNOT TIP ARÉNA Schell dodal: sprchy LINUS D-SC-M, sprchovací hlavice v antivandal provedení, splacování pisoárů COMPACT VERONA

Výhody rohových ventilů Schell:



 
 
Reklama