Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Variabilita výměníků CIPRIANI ve výrobní lince

Velmi zajímavou instalaci skládaných výměníků CIPRIANI nalezneme v potravinářské výrobě pokrmů pro domácí mazlíčky. Projekt instalace zahrnoval dva výměníky tepla zabezpečující oddělení chladicí vody v otevřeném chladicím okruhu od vnitřního okruhu sterilizačních autoklávů.

Nové výrobní požadavky prokázaly flexibilitu skládaných výměníků tepla a možnost snadné přestavby pro změněné provozní parametry.

Rok instalace: 2005
Popis: Celkem 3 ks výměníků CIPRIANI S450+ zajišťují chlazení a přípravu teplé vody v technologickém procesu výroby konzerv.

Velmi zajímavou instalaci skladaných výměníků CIPRIANI nalezneme v potravinářské výrobě pokrmů pro domácí mazlíčky. Projekt instalace zahrnoval dva výměníky tepla, zabezpečující oddělení chladicí vody v otevřeném chladicím okruhu od vnitřního okruhu sterilizačních autoklávů. Požadavek na oddělení obou okruhů byl zdůvodněn nevhodnou kvalitou chladící vody procházející otevřenými chladícími věžemi. Do okruhu se tak mohly dostávat nejrůznější nečistoty, především prach a pyl. Po zvážení různých technických řešení a druhů výměníků tepla, které by spolehlivě zajišťovaly provoz i při silném znečistění, byla nakonec zvolena technologie skládaných výměníků. Toto řešení přinášelo možnost kdykoli výměník otevřít, vyčistit teplosměnné desky a znovu spolehlivě uvést zařízení do provozu. Již zanedlouho po instalaci výměníků se projevilo zanesení teplosměnné plochy a to prodlužováním času chlazení. Výměníky byly otevřeny, usazené nečistoty z chladících věží odstraněny a poté bylo zařízení znovu bez komplikací uvedeno do provozu. Místní údržba takto výměníky mechanicky čistí několikrát do roka.

Po necelých dvou letech provozu vznikl požadavek na větší efektivitu výroby. Zrychlení produkce a nároky na výkonnost technologie logicky přinesly i zvýšené požadavky na chladící soustavu . Bylo nutné zvýšit teplosměnnou plochu výměníků tepla a zajistit tak dostatečný chladící výkon. Díky variabilitě skládaných výměníků byl tento požadavek provozovatele snadno splnitelný. Výměníky byly s ohledem na velikost rámů rozšířeny na maximální dovolenou plochu a teplosměnná plocha se zvýšila téměř na dvojnásobek. Rozšíření zcela splnilo požadované parametry a výroba byla schopna pracovat mnohem efektivněji.

Na uvedené aplikaci je zřejmé, jak může variabilita produktu pomoci provozovateli v několika aspektech. Jednak z pohledu údržby zařízení, kdy pracovníci sami mohou provádět snadné čištění a servis, tak i z pohledu změn souvisejících s růstem výroby, případně technologickými změnami, které jsou vyvolány poptávkou po nových potravinových produktech.

Pět let po instalaci je možné konstatovat, že skládané deskové výměníky CIPRIANI nejen obstály dlouhodobě v náročných provozních podmínkách, ale ušetřily provozovateli díky své variabilitě významné investiční výdaje.

 
 
Reklama