Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Modulové rozdělovače pro snadné ovládání větví se sanitární vodou

Trend dnešní doby je zajištění vyššího komfortu u moderních systémů rozvodů sanitární vody. Ve stále větší míře se proto používá rozdělovačů pro oddělení jednotlivých větví kvůli možnosti snadného a přístupného ovládání jednotlivých vývodů z jednoho místa. Rozdělovač se stává základním prvkem systému rozvodů sanitární vody.

Rozdělovače zlepšují obsluhu systému, zvyšují provozní bezpečnost a zároveň zjednodušují projekci a montáž.

Odstavení jednoho okruhu bez omezení dodávek vody

Nespornou výhodou je také odstavení jednoho okruhu bez nutnosti uzavření celého systému. V případě, že investor zjistí, že protéká toaleta nebo netěsní vodovodní baterie, může snadno danou větev uzavřít a vyčkat příchodu instalatéra. Zbytek rozvodů je přitom nadále funkční – nedojde k odstavení rozvodu sanitární vody v celém bytě nebo rodinném domě.

Na základě dlouholetých zkušeností firmy GIACOMINI S.p.A. se zápustkovým kováním byly vyvinuty nové modulové rozdělovače určené k rozvodům sanitární vody – R580C a R585C.

Jejich hlavními rysy jsou jednoduchost, snadná instalace, provozní spolehlivost a všestrannost použití.

Každý modul má pro vzájemné spojení vnitřní a vnější závit. Pomocí spojení dvou, tří nebo čtyř vývodových modulů je tak možné velice rychle a jednoduše sestavit požadovanou velikost rozdělovače. Při spojování modulů byl kladen důraz na zachování plného průtoku – nedochází k zúžení profilu rozdělovače.

Všechna provedení modulů se světlostí DN20 (¾“) mají jednotlivé vývody se závity DN15 (½“), verze se světlostí DN25 (1“) mají jednotlivé vývody se závity DN20 (¾“)Euroconus. Pomocí adaptérů R179E a RM179 je možné připojit potrubí o dimenzích 16 × 2 nebo 16 × 2,2.

Rozdělovače jsou určené pro vedení média o teplotách 5÷100 °C. Maximální provozní tlak je 10 bar. Rozteč výstupů je 35 mm.

Dvě verze rozdělovačů

  • R580C bez uzavíracích ventilů
    R580C bez uzavíracích ventilů Giacomini rozdělovače
     
  • R585C s uzavíracími ventily (bílé ovládací kolečko s výměnným modrým nebo červeným diskem)
    R585C s uzavíracími ventily Giacomini rozdělovače
     

Spolehlivost uzavírání ventilů jednotlivých vývodů R585C je garantována použitím kuželky z EPDM. Uzavírací ventil je sestaven ze dvou dílů. Jeho otevření či uzavření nijak neomezuje průtok vody rozdělovačem. Zároveň ovládací kolečka nebrání správnému a pohodlnému uzavření skříně.

Montáž disků je snadná a rychlá Giacomini rozdělovače
Montáž disků je snadná a rychlá
Vrchní oboustranný disk (z jedné strany modrý, z druhé červený)Giacomini rozdělovače
Vrchní oboustranný disk (z jedné strany modrý, z druhé červený)
Disk s popisky určení větve Giacomini rozdělovače
Disk s popisky určení větve
Ovládací kolečko Giacomini rozdělovače
Ovládací kolečko
Na bočním průřezu je názorně vidět odkloněn ventilů o 30° od svislé osy Giacomini rozdělovače
Na bočním průřezu je názorně vidět odkloněn ventilů o 30° od svislé osy

Ovládací kolečka jsou opatřená disky pro snadné vizuální odlišení teploty vedené vody – modrá pro studenou a červená pro horkou vodu. Disk je opatřen výřezem pro navolení označení názvu okruhu.

Ventily jsou odkloněné o 30° od svislé osy pro snadnější přístup ve skříni a ovládání jednotlivých větví.

 

Mosaz bez výluhů olova

Rozdělovače nemají povrchovou úpravu s ohledem na minimalizaci množství nevhodných látek ve slitině, tak aby byla splněna nejnovější směrnice EU pro dodávky pitné vody a ochranu veřejného zdraví. Rozdělovače mají certifikaci na pitnou vodu a splňují nejpřísnější normy na výluhy olova do vody.

Olovo je běžnou součástí slitiny mosazi pro zajištění její kujnosti. Částice olova se v krystalografické struktuře nerozpustí, zůstanou v ní izolovány. Při řezání závitů dojde na molekulární bázi k odhalení olova. Firma GIACOMINI S.p.A používá technologie, které povrch od olova očistí.

Nekupujte nekvalitní mosaz z čínských továren či jiných východních zemí, i když se cena může zdát velmi příznivá. Vsaďte na kvalitu a kupujte mosaz od tradičních výrobců, mezi které se řadí i italská společnost GIACOMINI.

Rychlá montáž rozvodů

Rozvody sanitární vody je možné realizovat za pomocí plastových trubek z polybutylenu, PPR nebo kompozitních vícevrstvých plastohliníkových potrubí s kyslíkovou bariérou.

Rozdělovače je možné zkombinovat také se systémem vyvinutým společností GIACOMINI S.p.A. – Giacoqest.

Giacoqest je tvořen trubkou ze síťovaného polyetylénu s kyslíkovou bariérou, mosaznými fitinkami a lisovacím kroužkem, který je vyroben z tažné, vyžíhané a černěné mědi. Ten po slisování zajišťuje trvalé spojení trubky s fitinkou. Ve spoji se nepoužívají žádné těsnící O-kroužky. Instalace je snadná a velmi rychlá.


GIACOMINI CZECH, s.r.o.
logo GIACOMINI CZECH, s.r.o.

Firma GIACOMINI S.p.A. je jedním z předních světových výrobců mosazných topenářských armatur. Hlavním cílem všech výrobků a systémů značky GIACOMINI, ať již v oblasti vytápění anebo v oblasti chlazení, je dosažení tepelné pohody u co možná největšího ...