Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Větší průchodnost oběžného kola zajišťuje vyšší spolehlivost a nižší LCC (náklady životního cyklu)

Dlouhodobý spolehlivý provoz čerpadla je základem pro profesionální nakládání s odpadními vodami.

Výrobci čerpadel se neustále snaží zvyšovat úroveň spolehlivosti čerpadel odpadních vod. V průběhu let byly vyvinuty různé druhy oběžných kol, včetně vírových, polootevřených, jednokanálových nebo vícekanálových, a stejně tak i další součásti čerpadel jsou neustále inovovány. Čerpadla na odpadní vody byla často vybavena pokročilými a nákladnými doplňkovými sestavami, které jsou navrženy staticky nebo adaptivně tak, aby vedly, omezily nebo čistily odpadní vody procházející přes čerpadlo.

Obr. 1 Vztah mezi volným průchodem a pravděpodobností ucpání
Obr. 1 Vztah mezi volným průchodem a pravděpodobností ucpání

Volný kulovitý průchod čerpadlem odpadních vod je jedním z klíčových faktorů rizika ucpání čerpadla. Čím větší je volná průchodnost oběžným kolem čerpadla odpadních vod, tím menší je riziko ucpání.

Tradičně existoval kompromis mezi průchodností oběžného kola, která snižuje riziko ucpání, a vysokou účinností čerpadla. Společnost Grundfos je nyní schopna dodávat čerpací systémy pro odpadní vody, které nabízejí vynikající hydraulickou účinnost bez snížení volného průchodu.

 

Obežné kolo S-tube – žádný kompromis mezi účinností a průchodností

Stačí si představit kus potrubí se stejným vnitřním průměrem po celé délce. Je-li potrubí rovné a má stejný vnitřní průměr, dá se předpokládat, že to, co jde na jedné straně dovnitř, vyjde na opačném konci opět ven. Cestu média nic neblokuje, žádné překážky a žádné mrtvé zóny průtoku.

Pokud je ovšem potrubí na druhé straně vybaveno redukcí, ostrými koleny a podobně, pak to, co se dostane dovnitř, se nemusí na druhé straně dostat ven. To stejné platí pro oběžná kola čerpadel na odpadní vody.

S-tube oběžné kolo
S-tube oběžné kolo
S-tube
S-tube

Jednoduchost hladkého potrubí je to, co tvoří základ nového oběžného kola Grundfos S-tube používaného pro čerpadla odpadních vod.

Oběžné kolo S-tube zajišťuje neomezený volný kulový průchod čerpadlem v každém místě. Oběžné kolo S-tube má tvar hladkého a hydraulicky optimalizovaného potrubí, které vede odpadní vodu přes čerpadlo, od vstupu k výstupu. A navíc oběžné kolo S-tube nabízí bezkonkurenční hydraulickou účinnost. To má za následek minimální náklady na životní cyklus, bezporuchový provoz a nejlepší průchodnost ve své třídě.

Oběžná kola S-tube jsou k dispozici u čerpadel řady Grunfos SE a SL s motory v třídě účinnosti IE3. Takže již nemusíte volit mezi průchodností a účinností.

Více informací naleznete na http://cz.grundfos.com/no-compromise.html


Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.
logo Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.

Roční produkce více než 16 milionů kusů čerpadel činí ze společnosti Grundfos jednoho z předních výrobců čerpací techniky. Grundfos se dlouhodobě zaměřuje na vývoj energeticky úsporných a účinných čerpadel. Součástí výrobního sortimentu jsou čerpadla ...