Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ze SEGA WORLD do Darling Quarter

Sydney dostane novou nábřežní čvrť

Na závěr našeho sobotního prázdninového cestování se podíváme do Sydney. Darling Quarter ušetří až 92 % spotřeby vody ve srovnání s běžnými kancelářskými budovami. Udržitelné výsledky projektu Darling Quarter byly potvrzeny hodnocením - 6 hvězdiček “Green Star Office V2”. V čele úsilí ušetřit pitnou vodu je využívání dešťové vody.

Renovace čtvrti
Kdysi šlo o domov Sonic the Hedgehog and Friends v areálu SEGA World. Hlavní nábřeží Darling Harbour bylo považováno v roce 2009 za zralé pro přestavbu.

Nový druh parku
Stavba byla dokončena v roce 2011 a nový projekt za 500 milionů AUD známý jako Darling Quarter zahrnuje Commonwealth Bank Place, dvě osmipodlažní kancelářské budovy ve stylu kampusu s 58.000 m2 kancelářského prostoru. Nová pěší komunikace vytvořila Civic Connector – bránu pro pěší mezi východem a západem města a nábřežím Darling Harbour. Darling Quarter také zahrnuje nové nejmodernější dětské venkovní hřiště s výměrou 4.000 m2.


Grundfos čerpadla jsou všude
Pokud jde o vodu, Darling Quarter ušetří až 92 % spotřeby vody ve srovnání s běžnými kancelářskými budovami. Toho je dosaženo kombinací čištění a opětovného používání vody a využívání dešťové vody. Obě řešení zahrnují čerpadla Grundfos – ve skutečnosti je instalováno v celé čtvrti Darling Quarter více než 50 čerpadel Grundfos. Výběr kvalitních dánských čerpadel Grundfos byl proveden poradci pro hydrauliku Warren Smith & Partners a poradci pro strojní zařízení Arup po konzultaci s Lend Lease.

Seznam čerpadel Grundfos dodaných v rámci projektu zahrnuje:
  • Čerpadla Grundfos NB pro klimatizační oběh
  • Zdvojená čerpadla Grundfos UPS (N) pro systém ohřevu vody
  • Tlaková stanice Grundfos Hydro MPC pro recyklovanou vodu
  • Tlaková stanice Grundfos Hydro MPC pro vodní chladicí věže
  • Tlaková stanice Grundfos Hydro MPC pro pitnou vodu
  • Čerpadla Grundfos BM, SEG a CR užívaná pro recyklaci vody
  • Ponorná čerpadla Grundfos SP pro opětovné používání dešťové vody
  • Ponorná kalová čerpadla Grundfos SEG pro čerpání odpadní a dešťové vody

Udržitelné partnerství
Ukázalo se, že partnerství mezi Grundfos, Warren Smith & Partners, Arup a Lend Lease je schopno dodat nejudržitelnější možné řešení. Steen Holm Jensen, generální ředitel společnosti Grundfos Pumps Australia, poznamenal:
“Odvětví komerčních staveb hledá dodavatele, jako je např. Grundfos, kteří jsou schopni poskytovat řešení, která pomohou dosáhnout udržitelných výsledků, a to z hlediska úspor energie i z hlediska snížené spotřeby vody.”

6 zelených hvězdiček (Green Star)
Udržitelné výsledky projektu Darling Quarter byly potvrzeny hodnocením - 6 hvězdiček “Green Star Office V2” od nezávislé prestižní organizace Green Building Council Australia, která usiluje o rozvoj udržitelného stavebnictí. Projekt usiluje o hodnocení v dalších kategoriích. Kombinace aktivních a pasivních konstrukčních prvků ušetří 2,500 tun emisí uhlíku za rok. Prvky šetřící vodu zahrnují dvě trigenerační zařízení pro dodávku energie, pasivní klimatizaci používající chladicí trámy a vysoký podíl přirozeného světla a slunečního zastínění.

Využívání dešťových vod

Úspora 60 milionů litrů
Projekt čtvrti Darling Quarter zahrnuje nejmodernější řešení úspory vody, čímž ukazuje, jak moderní a trvale udržitelné budovy a projekty mohou prospět životnímu prostředí. Koneckonců, proč používat pitnou vodu pro zalévání parků? Používání dešťové vody umožňuje čtvrti Darling Quarter pomoci orgánu Sydney Harbour Foreshore Authority v šetření drahocennou pitnou vodou. Celkem ušetří opětovné použití dešťové vody až 60 milionů litrů pitné vody za rok.

Využívání děšťové vody

V čele úsilí ušetřit pitnou vodu je systém využívání dešťové vody instalovaný ve čtvrti Darling Quarter. Zařízení projektovala společnost Warren Smith & Partners a sestává z 300,000 litrové podzemní nádrže, čerpadel Grundfos BM a CR řídící jednotky MPC a čisticího systému pro účely sběru dešťové vody pro zavlažování Public Domain Park a zahrad.

Další opatření
Zařízení v čtvrti Darling Quarter zahrnuje také další funkce, která přispívají k šetření s pitnou vodou. Patří mezi ně zařízení pro recyklaci umístěné v suterénu kancelářských budov Commonwealth Bank Place. I když zabírá jen 200 m2, je čistička schopna produkovat 166 litrů upravené vody denně. Tato voda se používá pro splachování WC, zavlažování a chlazení přídavné vody.

Více čerpadel Grundfos
Tato čistička také využívá čerpadla Grundfos. Společnost Grundfos instalovala již smontované a odzkoušené sestavy čerpadel a ovládací panely. Čerpací sada sestává z litinového čerpadla s řezacím zařízením SEG pro vrácení odpadních vod a slané vody do veřejné kanalizace. V procesu čištění jsou využivána kombinovaná pomocná čerpadla BM a odstředivá čerpadla CR Grundfos.


 
 
Reklama