Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hledání míst poškozených rozvodů otopné vody

Přesné určení místa úniku vody z rozvodu vytápění je základem pro cílenou opravu bez nutnosti poškození větších oblastí stěn či podlah. Lokální oprava ušetří čas, peníze a pohodlí obyvatel nemovitosti. Pro zákazníka je neméně významné i omezení této stresové situace na nejmenší možnou míru, zvláště pokud k poruše došlo v interiéru. Využití měřicích přístrojů pro lokalizaci místa závady je efektivnější než metoda pokusů a omylů.

Při úniku vody z podlahového vytápění dochází vlivem nasákavosti okolního materiálu ke změně jeho tepelné vodivosti. Voda obsažená v anhydritovém nebo betonovém potěru způsobuje lokální zvýšení tepelné vodivosti. Taktéž při úniku vody z rozvodů vytápění dochází ke zvýšení tepelné vodivosti tepelných izolací trubek a přilehlého materiálu. Zvýšená tepelná vodivost v místě úniku vody je důvodem, proč se tyto oblasti rychleji a více zahřívají v porovnání s oblastmi bez úniku. Termokamera snadno a okamžitě zviditelní takovéto zvýšení teploty na svém displeji. Termokamery testo 875 dokáží detekovat tepelné rozdíly již od 0,08 °C. S termokamerou testo tak snadno, rychle a přesně naleznete místo s předpokládaným únikem.

Použití termokamery je jednoduché, ale nemusí být vždy postačující. Ke zvýšení povrchové teploty také dochází v případě špatně provedené tepelné izolace na teplovodních rozvodech, nebo se v kritickém místě rozvod přibližuje k povrchu konstrukce.

Aby nedošlo k omylům a zvýšila se pravděpodobnost nalezení místa poruchy, doporučujeme ověřit vlhkost místa se zvýšenou teplotou pomocí vlhkoměru testo 616. Vlhkoměr testo 616 umožňuje měřit nedestrukční metodou vlhkost stavebních materiálů až do hloubky 5 cm. Tato hloubka je za běžných poměrů dostačující pro rozvod pod omítkou i pro topné hady podlahového vytápění. Snadno tak umožní ověření, zda v místě předpokládaného úniku detekovaného termokamerou je také zvýšená vlhkost.


Uvedený diagram ukazuje, jak se mění rozložení teplot a vlhkostí na místě kde dochází k úniku otopné vody.

Na uvedeném schématu je uvedeno, že povrchová teplota vykazuje stejnou poruchu, jako v předchozím případě, ale tepelná anomálie je způsobená tím, že v části rozvodu chybí tepelná izolace. Měřením vlhkosti je zjištěno, že v místě s nejvyšší teplotou je současně nejnižší vlhkost. To přináší jistotu, že z rozvodu voda pravděpodobně neuniká.
 

Ke stejné tepelné anomálii dojde pokud se trubky přiblíží blíže povrchu, nebo pokud je v podlaze například křížení dvou trubek a jedna z nich musí být vyvedena o trochu výše blíže k povrchu podlahy.

Pokud se jedná o zvýšení teploty způsobené únikem vody, je zvýšená vlhkost jednoznačným důkazem. Zvýšení vlhkosti může být i trojnásobné v porovnání s ostatními částmi rozvodů. Pro získání korektních údajů je vždy dobré provádět více měření a jejich následné porovnání v rámci jedné místnosti, prostoru.

Souběžné měření vlhkosti a zvýšené teploty umožňuje s velkou jistotou určit místo, kde uniká voda z otopných okruhů. Stejně dobře jako pro podlahové vytápění, funguje tato metoda také pro tepelně zaizolované rozvody. Pokud je to při hledání poruchy možné, je vhodné před měřením co nejvíce zvýšit teplotu otopné vody, aby se zvýraznily teplotní rozdíly.

 

Praktický postup při hledání poškozených rozvodů

Praktický postup nalezení místa poruchy je dokumentován na konkrétním příkladu. Důvodem k hledání místa úniku otopné vody byl rychlý pokles tlaku v otopné soustavě a i přes zvýšenou četnost dopouštění otopné vody. Při hledání poruchy byla využita nejprve termokamera testo 875. Na vyobrazeném termogramu části podlahy v kotelně je zřetelně vidět místo se zvýšenou teplotou. Aby se odstranila nejistota vyplývající z možnosti, že zvýšená teplota je způsobena jen vadnou nebo chybějící tepelnou izolací, bylo provedeno i měření vlhkosti vlhkoměrem testo 616. Vlhkost podlahového betonu v místě nejvyšších teplot byla až 11 %, zatímco ve zbytku místnosti byla naměřena vlhkost betonu okolo 3,5 %. Po rozbourání podlahy v kotelně a odkrytí ocelového potrubí bylo zjištěno, že jedna z trubek je silně zkorodovaná. Bylo velmi překvapivé, že druhá trubka byla téměř neporušená.

Při prvním ohledání bylo termokamerou nalezeno místo se zvýšenou teplotou oproti zbylé části podlahy.
Vlhkoměrem testo 616 bylo zjištěno, že v místě nejvyšší teploty je také nejvyšší vlhkost.
Po rozbourání podlahy bylo ověřeno, že se skutečně docházelo v tomto místě k úniku otopné vody.

Technici s dlouholetou praxí při hledání poškozených míst rozvodů vědí, že to není práce jednoduchá a často se toto místo nepodaří najít hned na poprvé. Při hledání se musí rozebírat stavební konstrukce v okolí místa předpokládané poruchy a tato práce zvyšuje riziko, že se nechtěně naruší i dosud funkční část rozvodu. Zejména u podlahového vytápění, kde jsou topné hady zality betonovou směsí, je toto riziko velmi vysoké. Použití profesionálních měřicích přístrojů testo riziko omylů i následných škod výrazně omezuje. Navíc u zákazníků zvyšuje image technika, řemeslníka, a tento pozitivně působící psychologický prvek může být rozhodující pro získání dobré pověsti a budoucí zakázky.

Požadavky na termokameru pro hledání poškozených rozvodů:

  • Velikost detektoru minimálně 160×120 pixelů
  • Teplotní citlivost NETD alespoň 80 mK
  • Zorné pole objektivu minimálně 30°

Minimální požadavky na vlhkoměr:

  • Nedestrukční kapacitní snímač
  • Měření do hloubky 5 cm

TESTO, s. r. o.
logo TESTO, s. r. o.

Digitální měřicí přístroje: teploměry, vlhkoměry, měřiče proudění; přístroje pro zaregulování vzduchotechniky; systémy pro validaci čistých prostorů, měření turbulencí, kvality ovzduší, hlukoměry, luxmetry, analyzátory kouřových plynů; detektory, ...