Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové vysokotlaké odstředivé čerpadlo „Wilo-Helix EXCEL“

vysoce efektivní souhra motorové technologie EC a hydrauliky

Dortmundský specialista na čerpací techniku WILO SE představil na veletrhu ISH 2011 ve Frankfurtu vysoce energeticky účinná vysokotlaká odstředivá čerpadla pro zásobování vodou a zvyšování tlaku.

Nová konstrukční řada „Wilo-Helix EXCEL“ je poprvé poháněna extrémně úspornými EC- motory (elektronicky komutovaný motor). Díky této inovaci v oblasti vysokotlakých odstředivých čerpadel dosahují nové modely Wilo účinnosti motorů, která přesahuje dokonce mezní hodnoty dosud neaplikované a nejvyšší třídy účinnosti IE4 (dle IEC TS 60034-31 1. vyd.). Tím již nyní dochází ke splnění a překonání všech podmínek evropské směrnice ErP o ekodesignu (energetická účinnost elektromotorů), která vstupuje v platnost 16. června 2011.

  • Účinnost motoru přesahující standardy IE4 (dle IEC TS 60034-31 – 1. vyd.)
  • Výrazně vyšší energetická efektivita, než požaduje směrnice EU pro elektromotory platná od 16. června 2011
  • Nový Wilo design a nový integrovaný frekvenční měnič pro neobyčejně velký regulační rozsah
  • Možnost integrace do automatizovaného řízení budov pomocí alternativních IF-modulů
  • Efektivní hydraulika s vysokou účinností


Nová konstrukční řada vysokotlakých odstředivých čerpadel „Wilo-Helix EXCEL“ je poprvé poháněna extrémně úspornými EC-motory. Energetická efektivita motorů těchto nových modelů dokonce přesahuje hodnoty budoucího a tím i nejvyššího standardu účinnosti IE4

Oproti běžně dostupným neregulovaným standardním čerpadlům, lze s modelem „Wilo-Helix EXCEL“, který je vybaven vysoce efektivním pohonem (HED – High Efficiency Drive), ušetřit v některých aplikacích až 70 % elektrické energie. Z toho vyplývá daleko rychlejší amortizace investičních nákladů, než u standardních čerpadel a výrazně nižší náklady po celou dobu životnosti čerpadla LCC (Life Cycle Cost). Čerpadla „Wilo-Helix EXCEL“ lze použít pro zásobování vodou, zvyšování tlaku v průmyslových cirkulačních systémech, na čerpání procesní vody, cirkulační chladicí vody, v myčkách a u zavlažovacích systémů. Nové automatické tlakové stanice Wilo na zvyšování tlaku, založené na této nové konstrukční řadě, se také vyznačují mimořádnou energetickou účinností a komfortní regulační jednotkou nové generace.

Nový integrovaný frekvenční měnič pro regulaci výkonu této nové Wilo řady kromě toho nabízí široký regulační rozsah. Z toho vyplývá exaktní schopnost přizpůsobování se změnám požadavků zásobovaných soustav a dodatečný potenciál úspory energií. Jednoduché ovládání je zajištěno osvědčenou „Wilo technologií červeného knoflíku“ s komfortním displejem. Nová vysokotlaká odstředivá čerpadla disponují rozhraním pro komunikaci přes sběrnici, alternativně je lze vybavit zásuvnými IF-moduly. S technologiemi BACnet, Modbus, CAN, LON a PLR jsou zastoupeny a podporovány všechny běžné tržní standardy pro začlenění do systémů automatizovaného řízení budov.

Všechny modely řady „Wilo-Helix EXCEL“ disponují neobyčejně účinnou hydraulikou, precizně svařovanou laserem. Nová vysokotlaká odstředivá čerpadla této řady, vybavená EC-motory, dosahují mimořádné celkové účinnosti.

Další předností konstrukční řady „Wilo-Helix EXCEL“ je velká robustnost a konstrukce dimenzovaná na dlouhou životnost. Na výrobu oběžných kol a stupňů je např. používána pouze nekorodující, vysoce jakostní ušlechtilá ocel typu 1.4307 nebo 1.4404. Kartušový systém „X-Seal“, který se vyznačuje vynikajícím těsnicím konceptem, garantuje velmi nenáročnou údržbu. V celé konstrukční řadě je u kartušového systému „X-Seal“ používána jediná standardní mechanická ucpávka. Lucernu lze v závislosti na typu instalace (samostatná jednotka nebo paralelní zapojení u automatických tlakových stanic na zvyšování tlaku) pootočit o 90°, takže v případě nutnosti výměny těsnění je vždy zaručen čelní přístup.


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.