Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

BlueFlux® – označení pro nejúčinnější motory čerpadel Grundfos

Spotřeba elektrické energie představuje největší část nákladů spojených s provozováním čerpadel a ve většině případů tvoří více než 85% celkových nákladů. Velkých energetických úspor je možno dosáhnout mimo jiné používáním motorů s nejvyšší účínností. Proto Evropský parlament a Rada EU schválila Směrnici Evropského parlamentu a Rady 2005/32/ES (tzv. Směrnici EuP - Energy using Products), která definuje rámcová pravidla a kritéria pro stanovení požadavků na zařízení, jež potřebují ke svému provozu elektrickou energii.

Třídy energetické účinnosti motorů IE

Na základě dohody mezi Evropskou komisí a asociací CEMEP se dosud používal systém rozdělování el. motorů do tříd EFF (EFF = efficiency) dle jejich energetické účinnosti.

Směrnice EuP pro ucpávková čerpadla používá novou klasifikaci (vychází z normy IEC 60034-30:2008) s využitím tříd energetické účinnosti el. motorů IE (IE = International Efficiency), přičemž tento nový systém účinnostních tříd platí pro třífázové 2-, 4- a 6-pólové motory 0,75 až 375 kW. Mezi starým a novým systémem značení účinnostních tříd platí níže uvedené vztahy :

IEC 60034-30:2008 Dohoda EU/CEMEP
- EFF3
IE1 EFF2
IE2 EFF1
IE3 -
IE4 -

Směrnice EuP pro motory

Ve vztahu k čerpadlům byla Směrnice EuP rozpracována do dvou nařízení Evropské komise :

  • Nařízení Komise 641/2009 z 22.7. 2009 implementuje Směrnici EuP pro bezucpávková (tzv.mokroběžná) oběhová čerpadla (není předmětem tohoto článku),
  • Nařízení Komise 640/2009 z 22.7. 2009 implementuje Směrnici EuP pro elektrické motory, které se používají u definovaných typů ucpávkových (tzv. suchoběžných) čerpadel.
  • Směrnice EuP pro el motory (Nařízení 640/2009) je uváděna do praxe ve třech časových krocích :
  • od 16.6.2011 musí všechny třífázové motory od 0,75 kW vyhovovat alespoň třídě účinnosti IE2 (= dosud nejlepší třída EFF1),
  • od 1.1.2015 musí třífázové motory 7,5 kW - 375 kW vyhovovat alespoň třídě účinnosti IE3 (přísnější kritéria než dosud nejlepší třída EFF1) nebo třídě IE2 v kombinaci s pohonem s proměnnými otáčkami,
  • od 1.1.2017 musí třífázové motory 0,75 kW - 375 kW vyhovovat alespoň třídě účinnosti IE3 nebo třídě IE2 v kombinaci s pohonem s proměnnými otáčkami.

BlueFlux® - nejúčinnější motory Grundfos

Firma Grundfos jako jeden z největších výrobců čerpadel na světě se snaží být vždy krok vepředu, proto u svých čerpadel TP, NK, NB a CR už po mnoho roků používá el. motory (ve většíně případů vlastní výroby) nejvyšší účinnostní třídy EFF1 (nyní IE2), čímž s předstihem plní první termín účinnosti Směrnice EuP pro el. motory (16.6.2011). Ve snaze nabízet svá čerpadla nadále s nejnižší spotřebou el. energie přistoupil Grundfos k dalším vylepšením v technologii motorů a vyvinul vlastní řadu motorů, které se vyznačují nejvyšší účinností. Pro názornost a snadnou orientaci používá Grundfos pro tyto své nejúčinnější motory, které splńují nebo překračují požadavky Nařízení 640/2009, označení BlueFlux®.


stand. motor MG
 
motor MGE s integr. frekv. měničem
 
exter. frekv. měnič CUE

Technologie Grundfos BlueFlux® reprezentuje to nejlepší z úsporných el. motorů a frekvenčních měničů vyráběných firmou Grundfos (jednootáčkové motory MG, motory MGE s integrovaným frekvenčním měničem a externí frekvenční měniče CUE). Motory s označením BlueFlux® splňují podmínky Nařízení 640/2009 nejenom pro datum 16.6.2011 (tzn. splňují podmínky třídy IE2), ale i pro 1.1.2015 a 1.1.2017 (tj. už nyní splňují podmínky třídy IE3). Označení BlueFlux® u motorů a frekvenčních měničů Grundfos je od r. 2011 umísťováno na svorkovnici motoru, na balení výrobku.


TP
 
NK, NB
 
HS

Označení BlueFlux® je v současné době používáno u všech výrobků, kterých se Směrnice EuP na motory týká - čerpadla TP, NK, NB, HS, CR, CM a MTH a frekvenční měniče CUE. Čerpadla Grundfos s motory vyhovujícími Směrnici EuP jsou potom označována jako čerpadla EuP ready. Informace o použití motoru BlueFlux je u konkrétního čerpadla uváděna v návrhovém programu WebCAPS 2011 (online verze na cz.grundfos.com) a WinCAPS 2011 (verze na DVD).


CR
 
CM
 
MTH

Výhody a přínosy čerpadel s motory BlueFlux®

Používání nejúčinnějších motorů a frekvenčních měničů BlueFlux# znamená pro uživatele a vlastníka čerpadla následující výhody :

  • Provedená minimalizace energetických ztrát v motoru vede k vyšší účinnosti motoru a tedy k energetickým úsporám.
  • Nižší energetická spotřeba znamená nižší provozní náklady.
  • Nižší spotřeba energie rovněž znamená menší škodlivý dopad na životní prostředí (nižší emise CO2).
  • Motory a frekvenční měniče BlueFlux® se vyznačují menším vývinem tepla. K chlazení motoru nebo frekvenčního měniče stačí menší ventilátor, což současně znamená snížení hladiny hluku.
  • K ochlazení motoru s integrovaným frekvenčním měničem stačí jeden ventilátor.
  • Menší vývin tepla rovněž znamená prodloužení životnosti ložisek a snížení frekvence jejich domazávání.
  • Menší vývin tepla rovněž znamená prodloužení životnosti izolace motoru.
  • Díky nižší teplotě motoru BlueFlux® je možno použít čerpadla pro provozní aplikace s okolní teplotou nad 40°C, což bývá nejvyšší přípustná teplota u běžných motorů.

Aplikací Směrnice EuP na motory (Nařízením EK 640/2009) bude v budoucnu v EU ročně ušetřeno 135 TWh el. energie (odpovídá roční spotřebě el. energie v domácnostech celého Španělska) a emise CO2 budou sníženy o 63 mil. tun. Evropská unie Směrnicí EuP tak klade velký důraz na úspory elektrické energie i u čerpadel, která v celosvětovém měřítku spotřebovávají více jak 10% veškeré vyrobené elektrické energie.

Firma Grundfos přispívá k velkým úsporám el. energie a nižším emisím CO2 tím, že nejenom plní, ale i překračuje podmínky Směrnice EuP pro elektrické motory platné od 16.6.2011 - u svých čerpadel používá motory s označením BlueFlux®, které již nyní splňují podmínky Směrnice, které budou platit od 1.1.2015 a 1.1.2017.


Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.
logo Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.

Roční produkce více než 16 milionů kusů čerpadel činí ze společnosti Grundfos jednoho z předních výrobců čerpací techniky. Grundfos se dlouhodobě zaměřuje na vývoj energeticky úsporných a účinných čerpadel. Součástí výrobního sortimentu jsou čerpadla ...