Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozvody pitné vody nové generace

Dvěma základními požadavky na rozvod pitné vody je bez diskuze kvalita a spolehlivost. Zpřísňující se legislativní normy na hygienu pitné vody mají zajistit, aby se dodané médium neznehodnotilo v domovních rozvodech. Spolehlivost jde pak ruku v ruce s životností potrubí, která by měla dosáhnout minimálně 50 let.

Základním materiálem systému RAUTITAN je PE-Xa, to znamená polyetylen zesítěný za vysokého tlaku a teploty
Základním materiálem systému RAUTITAN je PE-Xa, to znamená polyetylen zesítěný za vysokého tlaku a teploty

Důležitá je bezpochyby kvalita materiálu potrubních rozvodů, ta je ale velmi silně ovlivněna také technikou spojování. Ideální je též hledět na náročnost montáže a schopnost kontroly provedeného rozvodu, jehož defekt vede obvykle k nákladným škodám a rozsáhlým sanacím.

Na českém trhu je nejrozšířenějším materiálem plast, respektive polypropylen PPR, spojovaný technikou svařování. Ve své době šlo jistě o revoluční pokrok, protože oproti potrubním rozvodům z těžkých kovů se jednalo o materiál lehčí, snadněji spojovatelný a zdravotně nezávadný. Doba ovšem pokročila a PPR tak dnes už rozhodně není to nejlepší, co můžeme na trhu najít. Měď nebo nerez, které mají jistě v mnoha případech své opodstatnění, jsou pro běžné použití nákladné. Výhodné je zvolit zlatou střední cestu, jež oproti PPR sice náklady lehce navýší, ovšem při porovnání poměru cena/výkon jasně vede.

Snadná a rychlá montáž spojů s násuvnou objímkou

Řeč je o systému RAUTITAN od společnosti REHAU, jehož základní matriál tvoří PE-Xa, polyetylen zesítěný za vysokého tlaku a teploty, spojovaný technikou násuvné objímky bez O-kroužků. Oproti PPR není PE-Xa náchylný k inkrustacím u tvrdé a agresivní vody (vnitřním usazeninám, zužujícím dimenzi potrubí) a má velmi dobrou odolnost proti stárnutí v důsledku působení tepla, což je u rozvodů teplé užitkové vody největší slabina PPR. Trubky jsou flexibilní a není tak nutné u každé změny směru používat kolena, technika spojování násuvnou objímkou navíc eliminuje chyby při montáži.

Spojovací technika systému RAUTITAN s násuvnou objímkou je nejen jednoduchá na obsluhu, ale eliminuje chyby při montáži
Spojovací technika systému RAUTITAN s násuvnou objímkou je nejen jednoduchá na obsluhu, ale eliminuje chyby při montáži
Rozvody pitné vody systémem RAUTITAN jsou bezpečné a kladou velký důraz na hygienu vody
Rozvody pitné vody systémem RAUTITAN jsou bezpečné a kladou velký důraz na hygienu vody

U systému RAUTITAN má fitinek podobný vnitřní průměr jako samotná trubka (ta se v místě spoje pomocí expandéru rozšíří, těsnícím prostředkem je tak samotný materiál trubky s tvarovou pamětí), násuvná objímka v polymerním provedení je navíc obousměrně použitelná (směr převlečení přes trubku) a díky pružnosti materiálu je zapotřebí menší lisovací síly. Zatímco u lisovací techniky spojování s O-kroužkem dochází v místě spoje k zúžení průtoku vody často až o jednu celou dimenzi, RAUTITAN má v místně spoje stále stejnou světlost. Zamezuje se tak tlakovým ztrátám a hlučnosti. Nezanedbatelná je i mnohem snazší optická kontrola kvality spojů, protože nezalisovaný spoj je zřetelně vizuálně odlišný. Celkově snazší a rychlejší montáž má za následek enormní redukci montážních chyb a následných škod a reklamací, proto také REHAU dává na svůj systém záruku 10 let.

Omezená trvanlivost pitné vody

Speciální montážní komponenty systému RAUTITAN umožňují zvyšovat kvalitu pitné vody, která do značné míry závisí na její omezené trvanlivosti. Stojatá voda v nevyužívaných rozvodech má za následek množení mikroorganismů, jež velmi rychle kontaminují i ostatní části rozvodů. V moderních domácnostech se neustále zvyšuje počet odběrných míst, využívaných jen příležitostně (koupelna pro hosty, zahradní kohoutek) a klasický systém instalace na bázi T-kusů je v takovém případě nevhodný.

RAUTITAN Stabil je flexibilní potrubí spojované  pomocí násuvné objímky
RAUTITAN Stabil je flexibilní potrubí spojované pomocí násuvné objímky
Velkou výhodou pokrokové technologie spojování RAUTITAN potrubí je, že se nezmění vnitřní průměr trubky
Velkou výhodou pokrokové technologie spojování RAUTITAN potrubí je, že se nezmění vnitřní průměr trubky

Při hledání způsobu, jak zachovat i v takovém případě vysokou kvalitu pitné vody, je možné sáhnout po průtočné montáži (instalace v řadě), která sice zvýší tlakové ztráty a vede tak k navýšení potřebné dimenze (a tím pádem i zvýšení investice), ovšem významně snižuje riziko stagnace vody (v případě, že se na konec umístí často používané odběrné místo), nebo kruhové vedení, to naopak minimalizuje tlakové ztráty, protože je každý spotřebič zásobován vodou ze dvou stran a stagnace je tak vyloučena.

Ucelené systémové řešení RAUTITAN zahrnuje kromě trubek a fitinek i rozsáhlé příslušenství, jako je systém držáků nástěnek, klipová korýtka, protipožární manžety nebo bezhlučné montážní nářadí.

Více informací na www.rehau.cz


REHAU s.r.o.
logo REHAU s.r.o.

Firma REHAU nabízí prémiová řešení na bázi polymerů. Pro oblast TZB dodáváme podlahové a stěnové vytápění/chlazení – trubky a technika spojování, systémové desky, regulace, rozdělovače; rozvody studené a teplé vody - instalace pitné vody, odhlučněná ...