Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výběr průtokového ohřívače - zohledněte příkon, teplotu vody i průtok

Průtokové ohřívače jsou jednou z nejekonomičtějších variant ohřevu vody. Aby vám dobře sloužily, musíte vědět, podle čeho vybrat ten správný.

Které parametry hrají důležitou roli při nákupu elektrického průtokového ohřívače?

1) Teplota vstupní vody

Budete ohřívač provozovat celoročně nebo jen v letním období (třeba na chalupě)? V létě je teplota vstupní vody přibližně 15 °C z veřejného vodovodu a 10 °C ze studny. V zimě ale teplota klesá na cca 4 °C. Ohřívač musí tuto vodu zvládnout ohřát na požadovanou teplotu.

2) Teplota vody při výstupu z kohoutku

Běžně se voda ohřívá na 38 - 42 °C. Čím nižší je teplota vstupní vody, tím vyšší příkon bude na její ohřátí potřeba.

3) Požadovaný průtok

Stačí vám nižší průtok, například na mytí rukou nebo potřebujete, aby průtokový ohřívač zvládl ohřát vodu například pro sprchování? Platí, že čím vyšší průtok chcete a zároveň požadujete, aby byla zachována výstupní teplota vody, tím vyšší příkon ohřívače potřebujete.

4) Příkon ohřívače

Už víte, že příkon průtokového ohřívače závisí na teplotě vstupní vody, požadované teplotě výstupní vody a na požadovaném průtoku. Každý ohřívač má k dispozici údaj o nárůstu teploty vody a dosažený průtok při tomto zvýšení. Podle toho se můžete orientovat při nákupu. Pokud si nejste s výběrem jisti, u společnosti Wterm specializující se na výrobu a prodej kvalitních ohřívačů vám poradí.

5) Míra jištění

Je tu ještě jedna drobnost, na kterou při výběru ohřívače nesmíte zapomenout, a tím je dostatečné jištění. Menší ohřívače do příkonu 3,5 kW lze napojit do zásuvky. U větších příkonů zkontrolujte, zda máte dostatečnou kapacitu jištění i pro další spotřebiče.

Ohřívače vody


Wterm, s. r. o.
logo Wterm, s. r. o.

Jsme česká značka ohřívačů vody s více než 20letou tradicí. U našich výrobků se můžete spolehnout na vysokou kvalitu, dlouhou životnost a spolehlivost. V naší nabídce najdete ohřívače pro domácnosti i komerční prostory i veškeré potřebné příslušenství.

 
 
Reklama