Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čistění vody v Olomouci řídí chytrá technologie. Šetří energii a tím i provozní náklady

V České republice jsou evidovány bezmála tři tisíce čistíren odpadních vod. Jednou z nich je také ta v Olomouci na Nových Sadech, která čistí vodu pro obyvatele statisícového města Olomouce, a to i za využití nejmodernějších technologií od Schneider Electric, které dokáží řídit chod čistírny a při tom šetří energii i provozní náklady.

Olomoucká čistírna je umístěna na jižním okraji zástavby statutárního města Olomouce, na pravém břehu řeky Moravy, kam je také zaústěn její odtok. Samotná ČOV Olomouc při svém čištění kombinuje mechanické a biologické stupně čištění odpadních vod. Celkově za den může vyčistit i 55 tisíc metrů krychlových vod. Do provozu byla ČOV Olomouc poprvé uvedena po devítileté výstavbě, a to v roce 1968. Do té doby zde byly odpadní vody vypouštěny přímo do řeky Moravy bez jakéhokoliv čištění. V roce 1995 prošla ČOV kompletní rekonstrukcí a v následujících letech i několika intenzifikacemi, aby mohla plnit požadované limity na vypouštění odpadních vod na odtoku z ČOV. V rámci poslední rekonstrukce byl také inovován řídicí systém a vodárenský dispečink, a to za využití technologií společnosti Schneider Electric.

„Čištění vody představuje náročný proces, jehož řízení vyžaduje propracované řídicí a monitorovací systémy, které jsou navzájem propojeny a vyžadují koordinovaný provoz. Technologie Schneider Electric v sobě kombinují vyspělost a odolnost, proto chod zdejší čistírny spolehlivě zajišťují,“ uvádí Michal Křena, produktový manažer ze společnosti Schneider Electric.

Alfu a omegu zde představuje inovativní řešení EcoStruxure Plant, otevřená systémová architektura pro řízení průmyslového provozu, která je v souladu s digitální transformací a chytrou údržbou. Ta nejen že pomáhá šetřit energii a tím i provozní náklady, ale také aktivně přispívá k ochraně životního prostředí.

Čistírnu v Olomouci na Nových Sadech provozuje MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s., která je součástí skupiny Veolia. MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s., působí na území Olomoucka a Prostějovska. Zásobuje téměř 227 tisíc obyvatel a spravuje 23 úpraven vody, 54 vodojemů a 14 čistíren odpadních vod.

Více informací


Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.

 
 
Reklama