Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové cirkulační čerpadlo Wilo na teplou vodu

Dortmundský výrobce čerpadel a čerpací techniky, firma Wilo SE prezentovala na letošním veletrhu ISH ve Frankfurtu celou řadu novinek v oboru čerpadel, čerpací techniky a komplexních řešení v oboru dálkového dozoru a servisu. Jedním ze zcela nových výrobků je inteligentní čerpadlo na cirkulaci teplé vody Wilo-Stratos PICO-Z.

Wilo-Stratos PICO-Z představuje špičkový model, který doplňuje a dále rozvíjí stávající řadu cirkulačních čerpadel v rezidenčním segmentu technických zařízení budov. Vychází z oběhových čerpadel s vysokou účinností Wilo-Stratos PICO s elektronicky komutovaným motorem s moderním displejem, inovativními funkcemi ukazatele okamžité a celkové spotřeby elektrické energie, nedostižnou účinností a promyšleným designem. Stratos PICO-Z je však díky speciálnímu provedení a vybavení přesně zaměřené čerpadlo na aplikaci v oblasti cirkulace teplé vody.

Kromě manuálního provozního režimu s možností nastavení požadovaného tlakového přínosu (výtlačné výšky) a následné plně automatické plynulé regulace otáček Δp-c je uživateli k dispozici provozní režim řízení čerpadla v závislosti na teplotě. V teplotním provozním režimu lze nastavit minimální požadovanou hodnotu teploty, požadovanou hodnotu prů- točného množství, ale také termickou dezinfekční funkci.


Stratos PICO-Z tak plně vyhovuje dvěma základním požadavkům v oboru cirkulace teplé vody, a sice na zamezení stagnace teplé vody v potrubí s možností tvorby a množení bakterií legionella pneumophila a na stálou dodávku teplé vody při její potřebě bez nutnosti odpouštění vychladlé vody z potrubí. Splňuje tak požadavky na hygienu cirkulační soustavy a uživatelský komfort, které však úzce souvisí i s požadavky ekonomickými. Nasazení inteligentního cirkulačního čerpadla s vysokou účinností přináší v konečném důsledku spotřebiteli i úsporu na vodném a stočném a také na ohřevu teplé vody. Nemluvě o nesrovnatelně nižší spotřebě elektrické energie v porovnání s čerpadly s asynchronním motorem.

Těleso čerpadla je vyrobeno ve dvou velikostech z vysokojakostní nerezové oceli (DN 25, stavební délka 180 mm a DN 20, stavební délka 150 mm) a splňuje nejvyšší technické, ale i optické požadavky. Robustní konstrukce umožňuje nasazení i v komerčních a průmyslových cirkulačních soustavách s tvrdostí vody do 20 °dH. Lze tak s výraznou úsporou provozních nákladů nahrazovat dosluhující cirkulační čerpadla s asynchronními motory. S oběma tělesy se čerpadla vyrábí s možností rozsahu výtlačné výšky od 1 do 4 m a do 1 do 6 m. Plným jménem tedy např.: Wilo-Stratos PICO-Z 25/1-4.

Napájení je jednofázové 230 V a vlastní připojení zjednodušuje a výrazně urychluje patentovaná zástrčka. Samozřejmostí je integrovaná ochrana motoru.

Regulační režim Δp-c je dostatečně známý z oboru topenářských oběhových čerpadel. S rostoucím či klesajícím odporem soustavy čerpadlo reguluje průtok při konstantním tlakovém přínosu. Nemění se předem nastavená výtlačná výška na čerpadle. Tento režim je vhodný pro soustavy se škrtící- mi ventily. Zcela nová je regulace v závislosti na teplotě.

Otáčky čerpadla jsou v závislosti na teplotě regulovány tak, že teplota zpátečky je neustále udržovaná nad přednastavenou minimální požadovanou teplotou. Současně pro případ, že by teplotní regulace snížila průtok čerpadla pod požadovanou minimální úroveň, udržuje čerpadlo nastavený minimální průtok. Tovární nastavení je Tmin = 55 °C a Qmin = 0 m³ /h. Rozsah nastavení teploty je od 55 do 70 °C a průtoku od 0 do 2 resp 3 m³ /h (provedení 1-4, resp. 1-6).

Termická dezinfekce

Při termické dezinfekci je zásobník teplé vody v pravidelných intervalech přehříván na teplotu okolo 70 °C. Po 24 hodinách nepřetržitého provozu čerpadlo automaticky rozpozná zvýšení teploty o 5 °C oproti „naučené“ maximální teplotě dopravované vody. Během procesu termické dezinfekce běží čerpadlo s mírně zvýšenými otáčkami, maximálně o 10 %.

Maximální doba termické dezinfekce je 4 hodiny, poté je další nejbližší dezinfekční provoz možný nejdříve po třech hodinách. Veškeré nastavování regulačních režimů, požadovaných hodnot, odečítání okamžitých a celkových hodnot spotřeby elektrické energie se děje otáčením a tisknutím pro Wilo typického červeného knoflíku. Jedná se o snadné intuitivní ovládání. Nastavené hodnoty lze uzamknout a tak vyloučit případný neautorizovaný zásah do nastavení čerpadla.


Wilo-Stratos PICO-Z představuje moderní bezúdržbové úsporné inteligentní čerpadlo, které přináší do oboru cirkulace teplé vody nový rozměr uživatelského komfortu a estetiky.

Více informací naleznete na adrese www.wilo.cz.

WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.