Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ochrana potrubí proti mrazu

Potrubí lze chránit proti zamrznutí topnými kabely. Takové kabely musí být maximálně spolehlivé s dobrou regulací. Jak vybrat vhodný kabel? Dozvíte se z tohoto článku.

Elektrické topné kabely jsou převážně používány pro podlahové topení. Své skvělé vlastností osvědčují i při ochraně proti mrazu, sněhu a ledu. Hodí se pro vyhřívání venkovních ploch a okapů, aby nahromaděný sníh a led, nezpůsoboval nehody nebo škody na budovách.

Nepostradatelné jsou však pro ochranu potrubí a požárních sprinklerů proti mrazu. Topné kabely na potrubí musí zajistit jeho provozuschopnost i ve velmi silných mrazech.

Pro ochranu potrubí je možné použít topné kabely samoregulační, které se vyznačují variabilitou výkonu, možností přesného zkrácení na požadovanou délku, ale především schopností samoregulace, tedy změnou výkonu topného kabelu v závislosti na okolní teplotě. Jednoduše řečeno, "čím je kabelu větší zima, tím více hřeje a naopak". Tato unikátní vlastnost umožňuje samoregulační kabel instalovat a provozovat i bez další regulace. Na větší instalace se ale termostatická regulace doporučuje pro úsporu provozních nákladů. 

Další variantou jsou odporové topné kabely. Ať již s integrovaným termostatem EKOHEAT CAB PP vhodné pro menší instalace, který spíná a rozpíná v rozmezí 5-10°C, nebo samostatné topné kabely v kombinaci s nadřazeným termostatem pro celou instalaci. Odporové topné kabely jsou v daných délkách a není možné je délkově upravovat, tak jako samoregulační topené kabely.

Topné kabely se umísťují nejčastěji vně potrubí. Je ale možné některé typy kabelů umístit i dovnitř přes speciální šroubení s ucpávkou 3/4-1".

Více informací


EKOTERM s.r.o.
logo EKOTERM s.r.o.

Komfortní a úsporné elektrické podlahové topení / vytápění, temperování studených podlah. Ochranné systémy pro venkovní plochy, střechy, okapy, žlaby a svody před ledem a sněhem, ohřev potrubí. Topné kabely, rohože, regulace. Výrobce EKOHEAT, zastoupení ...

 
 
Reklama