Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Základní instalatérské tipy

Existují nějaké zásady pro péči o domácí vodovodní a odtokový systém? Co byste měli udělat, abyste předešli drahým problémům s instalatérstvím? Máme pro vás několik praktických tipů.

Instalatéři a topenáři Praha
Zdroj foto: LightField Studios / Shutterstock.com

Uvolněte pomalé odtoky

Zanášení je pomalý proces. Když si všimnete, že voda pomalu odtéká, je čas podniknout preventivní kroky:

  1. Uvolněte potrubí. Obvykle to dělá směs octa, prášku do pečiva a horké vody.
  2. Tam, kde je to možné, vyprázdněte čisticí zátky.
  3. Pokud problém přetrvává, zavolejte odborníka. Pokud jste pražští, vaší volbou bude nejspíše www.vmb-servis.cz, který je k dispozici nonstop.

Zkontrolujte potrubí

Vždy zkontrolujte nechráněná potrubí, zda nejeví známky opotřebení. Zkontrolujte netěsnosti a známky netěsnosti tam, kde jsou skryté trubky.
Známky netěsnosti potrubí:
  • výjimečně vysoké účty za vodu,
  • plíseň a vlhkost,
  • stále běžící měřák.

Vypusťte ohřívač vody

Ohřívače vody vyprázdněte min. 2x ročně. Sediment snižuje účinnost ohřívače a může způsobit komplikace. Pokud již topení vykazuje známky poškození, zavolejte instalatéra.

Zimní moudrost

V zimě potrubí vždy izolujte. Voda se při zamrzání rozpíná, izolace proto zabraňuje explozi vašich trubek.

Síta

Sítka zachrání potrubí před ucpáním. Zabraňují pronikání nečistot, což vám ušetří nemalé poplatky za instalaci. Sítka jsou však také náchylná k opotřebení. Vyměňujte je tak často, jak je potřeba.

Tlak vody

Snížený tlak vody je předstupněm problémů s instalací. Když tlak klesne, vždy zavolejte instalatéra. Rychlá reakce vám může v budoucnu ušetřit poplatky za opravy. Ve sprchách může být snížený tlak způsoben usazeninami ve sprchové hlavici.

Kanalizační vedení

Udělejte si čas, abyste pochopili, jak je vaše kanalizační potrubí nastaveno. Vyhněte se výsadbě stromů podél linie – kořeny mohou způsobit poškození. Ostatní problémy s kanalizací nechte na profesionálech.

Pravidelná údržba

Naplánujte si údržbu, kdy instalatér kontroluje stav vaší instalace. Dalším trikem je požádat o návrhy od profesionála při nákupu instalatérského vybavení.

Více informací

 
 
Reklama