Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Wavin spojuje síly s nizozemským start-upem MetroPolder

Díky tomuto propojení se společnost Wavin přiblížila cíli uzavřít koloběh vody ve městech, a přispět tak ke zlepšení života jejich obyvatel.

Společnost Wavin, přední světový výrobce plastových potrubních systémů, oznámila akvizici nizozemského inovativního start-upu MetroPolder, který vyvinul speciální technologii pro zachycení vody na plochých střechách a její následné využití pro chlazení a zavlažování zelených ploch ve městech.

Až dosud byla města navrhována tak, aby dokázala co nejrychleji odvést veškerou dešťovou vodu do kanalizace a zlikvidovat ji. Protože však v důsledku klimatických změn hrozí, že do roku 2050 bude celosvětově ve městech vody nedostatek, hledají se způsoby, jak s dešťovou vodou hospodárně nakládat. Se zajímavým konceptem přišel nizozemský start-up MetroPolder, který vyvinul speciální technologii pro zachycování vody na plochých zelených střechách a její opětovné využití pro chlazení a zavlažování. „Stejně jako my vidí i Wavin dešťovou vodu jako zdroj, nikoli jako problém. Máme proto radost, že jsme se stali jeho součástí. Chceme, aby města byla na budoucnost připravena, a proto prosazujeme inteligentní hospodaření s dešťovou vodou. Její využití pro chlazení měst dokáže výrazně eliminovat tepelný stres, který musí města stále častěji řešit," uvedl Friso Klapwijk, generální ředitel společnosti MetroPolder.

Své inteligentní řešení Polder Roof® vyvinula společnost MetroPolder za účelem boje proti městským záplavám. Řešení přeměňuje ploché střechy na inteligentní a řízenou akumulaci vody, je schopno uchovat veškerou srážkovou vodu, která spadne na střechu a použít ji později. Systém je osazen senzory a dešťovými radary, dle nichž se řídí hladina vody a její využití v reálném čase. Všechny informace o míře naplnění systému je možné sledovat na řídícím panelu, který je připojený k internetu. Tato technologie se osvědčila v mnoha v projektech realizovaných po celém světě, včetně Nizozemska, Guatemaly, Spojených států, Francie a Velké Británie.

„Řešení MetroPolder podpoří společnost Wavin v jejím úsilí pomoci městům k vyšší odolnosti vůči změnám klimatu. Spolu s našimi zkušenostmi z hospodaření s dešťovou vodou a odbornými znalostmi společnosti MetroPolder se nám jistě podaří přesvědčit více měst, aby k hospodaření s vodou změnila svůj přístup,“ řekl Maarten Roef, generální ředitel společnosti Wavin.


Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...

 
 
Reklama