Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vypočítat velikost nádrže na dešťovou vodu?

Nádrže na dešťovou vodu nabízejí velké úspory za pitnou vodu při zalévání zahrady. Jak velkou nádrž byste měli vybrat, abyste ušetřili, co nejvíce? Poradíme vám.

Nebaví vás platit vysoké účty za zalévání zahrady? Uvažujete o nádrži na dešťovou vodu, ke které lze navíc získat dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám (Dešťovka). Poradíme vám, jak správnou velikost nádrže vypočítat.

Na internetu se běžně setkáte se 3 způsoby výpočtu. Jejich výsledky se výrazně liší, a proto výběr správné velikosti nádrže není úplně jednoduchý.

Nejjednodušší způsob výpočtu velikosti

Nejjednodušším a zároveň nejméně přesným způsobem je výpočet velikosti podle plochy zahrady. Obecně platí, že na 100m2 zahrady budete potřebovat nádrž o objemu 1m3.

Velikost nádrže podle průměrný srážek a plochy střechy

Nejčastějším způsobem, jak vypočítat velikost nádrže je kombinace průměrného úhrnu srážek s plochou střechy. Tato metoda výpočtu velikosti nádrže na dešťovou vodu je přesnější, než první postup, ale většinou se dostanete k výsledku relativně malé nádrže.

Výpočet velikosti podle nejdeštivějšího měsíce v roce

Poslední přístup se zakládá na maximalizaci užitku dešťové vody. Zakládá se na úhrnu srážek nejdeštivějšího měsíce v roce (typicky červen), plochy střechy a potřeby vody k zálivce. 

Přečtěte si, jak ideálně vypočítat velikost nádrže na dešťovou vodu, tak aby naplnila vaše očekávání. Rádi vám také pomůžeme s výběrem nádrže na dešťovou vodu a vyřízením dotace Dešťovka. 

3 způsoby, jak vypočítat velikost nádrže na dešťovou vodu


Zakra s.r.o.
logo Zakra s.r.o.

Zakra je vodohospodářská společnost zaměřující se na řešení odpadních vod pro rodinné a rekreační objekty. Pomůže Vám pokud řešíte projektovou dokumentaci k domovním ČOV, kanalizačním a vodovodním přípojkám nebo třeba ke studni.

 
 
Reklama