Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Žďár začne recyklovat vodu v bazénu, do kanalizace teklo 50 kubíků denně

Každý den, kdy je v provozu Relaxační centrum ve Žďáře nad Sázavou, skončí v kanalizaci padesát kubíků teplé vody z tamních bazénů.

Ta je vypouštěna z hygienických důvodů. Podle radnice je to plýtvání, obzvláště v době, kdy ceny za energie rostou. Velká část těchto vod se proto nově bude recyklovat.

Tento záměr bych si dovolil označit jako náš technologický projekt roku,“ vyjádřil se k plánům žďárský starosta Martin Mrkos.

Například za rok 2019, který byl z hlediska provozu Relaxačního centra standardním, protože jej ještě neovlivnila pandemie koronaviru, město jenom za energie tohoto zařízení zaplatilo zhruba 7,5 milionu korun. Z toho půldruhého milionu stála elektřina, kolem 2,5 milionu korun vydali Žďárští za vodu a 3,5 milionu za teplo. A vzhledem k raketově se zvyšujícím cenám se neočekává, že by tyto náklady mohly klesnout.

Dlouho jsme proto hledali nějaké řešení, které by tuto ekonomickou a zároveň také ekologickou zátěž snížilo. Nakonec jsme se rozhodli, že budeme odpadní bazénové vody, které nyní odcházejí přes prací filtry do kanalizace, ještě dále recyklovat a opětovně využívat,“ shrnul starosta.

Tento proces se podle něj bude týkat asi sedmdesáti procent z celkem padesáti kubíků, které se za den provozu vypouštějí. Do bazénů se tak znovu vrátí 35 metrů krychlových vody, které by jinak odtekly bezúčelně do kanálu.

... 

Autor: Jana Nedělková

Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/bazen-voda-recyklace-zdar-energie-ohrev-kanalizace.A211111_636194_jihlava-zpravy_mv 

Více informací


 
 
Reklama