Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co dělat, když z kohoutku teče tvrdá voda a působí problémy?

Tvrdost vody je jedna z nejznámějších vlastností vody, která způsobuje nežádoucí problémy a potíže. Jak ji můžete změkčit? Kdy přistoupit k úpravě vody polyfosfátovou technologií?

V tvrdé vodě klesá účinek pracích a čisticích prostředků, vodní kámen se usazuje uvnitř pračky, myčky, zatěžuje tepelné kotle, bojlery i teplovodní topnou soustavu. Avšak s tvrdostí vody a jejími následky lze velmi úspěšně bojovat. Tvrdost vody lze odstranit úplně, snížit na požadovanou hodnotu nebo upravit složení vody tak, aby nedocházelo k usazování vodního kamene.

Změkčení vody

Pokud je třeba odstranit tvrdost vody úplně nebo pouze snížit na požadovanou hodnotu, je vhodným zařízením úpravna vody se změkčovací iontoměničovou pryskyřicí kationtového typu - velmi často se používá pro označení této náplně výraz „katex“ nebo „ionex“.

Principem tohoto změkčení vody je proces, kdy voda prochází nádobou naplněnou „katexem“, v němž se ionty vápníku a hořčíku z původní vody odstraní a vymění za ionty sodíku. Během procesu změkčení se kapacita „katexové“ náplně postupně vyčerpává. Aby byla kapacita obnovena, jednotka se sama automaticky regeneruje.

Úprava vody polyfosfátovou technologií

Polyfosfátová technologie se využívá v případech, kdy není z technických důvodů možné použít „katexovou úpravnu“ - chybí přívod elektřiny, není dostupný odpad pro potřeby regenerace. Při úpravě vody pomocí polyfosfátové technologie nedochází k odstranění „tvrdostních“ ionů, tj nedochází ke snížení tvrdosti vody v pravém slova smyslu.

Použití polyfostátové metody je vhodné pro úpravu tvrdosti užitkové vody, zejména pro pračky, myčky, sprchy a bojlery.

Více informací

 
 
Reklama