Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na propustný zpevněný povrch bez betonáže?

Po třech letech včelaření jsem se konečně odhodlal ke kroku, který jsem měl správně řešit mezi prvními.

...tedy zajištění kvalitně obsluhovatelného prostoru kolem včel. Ale jak to tak bývá, zkušenosti přijdou až s časem a tak jsem na začátku viděl stanoviště jen jako místo pro úly. Nutnost srovnaného pevného povrchu pod nohami je ale s ohledem na úkony spojené s včelařením nutností.

Jak ale dodatečně srovnat terén kolem včel, aniž bych musel úly přemisťovat, nadměrně včely v zimním období nerušil nebo nemusel při „výstavbě“ nosit včelařský oblek...? Věděl jsem, že nechci nic betonovat, zároveň jsem nechtěl navážet do zahrady podsypový materiál jako štěrk nebo písek. Celý systém jsem chtěl mít jednoduše demontovatelný, kdybych se v budoucnu rozhodnul místo zrušit nebo naopak rozšířit. Zároveň jsem chtěl držet povrch propustný.

Po porovnání všech alternativ jsem se nakonec rozhodl pro kombinaci zasakovacích AS-TTE ROŠTů a prefabrikovaných betonových obrubníků, které jsem umístil do ocelových U profilů. Osazení betonových obrubníků do ocelových U profilů zajistilo systém bez betonáže a poměrně rychlé osazení. 

Více informací


 
 
Reklama