Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektronika v koupelně

Výrobky sanitárního vybavení s elektronikou, tj. umyvadlové baterie se instalují převážně na veřejných místech, nicméně ze svého elektronického oboru toho mají co nabídnout i do privátního sektoru.

Automatické umyvadlové baterie jsou jednou ze skupiny výrobků používaných v domácnosti. Na trhu se vyskytují především ve dvou provedeních napájení – na baterie nebo ze sítě. V případě novostavby, nebo je-li realizována rekonstrukce koupelny, je dobré myslet i na přípravu elektroinstalace a přívodu elektřiny k umyvadlové baterii.

Samotná elektronika pracuje s napětím 24 V DC, a tak baterie nesmí být připojena přímo do sítě. V takovém případě by hned elektronika uvnitř shořela. Proto je potřeba zakoupit i napájecí zdroj, který transformuje napětí z elektrické sítě na požadovaných pracovních 24 V DC. Pokud ale změna nových prostor není v plánu, lze si pořídit umyvadlovou baterii s napájením na alkalické baterie. Pouzdro s bateriemi je možné pouze přilepit díky speciálnímu průmyslovému suchému zipu pod umyvadlem a nic nebude kazit celkový design.

Optické čidlo vysílá infračervený paprsek a přijímá a vyhodnocuje odraz od překážky (ruce, osoba). Při první instalaci se tato chytrá infračervená elektronika v baterii „rozhlédne“ po okolí a sama se nastaví dle parametrů přiřazených z výroby. Voda se spustí vložením rukou do snímané zóny, tedy před senzor, čidlo. K vypnutí vody pak dojde po vyjmutí rukou z této zóny se zpožděním. Takže není třeba se obávat, že by kdokoli v domácnosti zapomněl zastavit vodu.

Obecně lze říct, že moderní infračervená elektronika umožňuje velké množství zákaznických nastavení – dosah snímané zóny, zpoždění vypnutí vody po vyjmutí rukou, hygienický proplach, který je významným pomocníkem v boji před množením patogenních bakterií ve vodovodním řádu, nebo lze baterii přepnout do programu START/STOP, kdy vodu spustí a vypne pouhé vložení rukou před senzor.

Teplotu vody je možné si individuálně regulovat u většiny produktů přímo na těle baterie. Při použití bezdotykové automatické baterie s úsporným perlátorem s průtokem 6 litrů za minutu tak lze snížit spotřebu vody a ušetřit tím i své náklady.


SANELA spol. s r.o.
logo SANELA spol. s r.o.

SANELA spol. s r.o. je předním českým výrobcem kompletního sortimentu sanitární elektroniky. Hlavním cílem společnosti je uspokojit vysoké nároky zákazníků na moderní sociální zařízení a jejich vybavení ve spojení s vysokou hygienou a komfortní obsluhou.

 
 
Reklama