Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vše, co jste chtěli vědět o dešťovce a báli jste se zeptat

Vodu lze bezpochyby označit za nejcennější zdroj na planetě. Přesto jí neustále obrovsky plýtváme. Přitom existují efektivní řešení, která pomohou přírodě a zároveň domácnostem ušetří finance.

Vodu, která nám doslova spadla z nebe, bychom rozhodně odmítat neměli. Zvlášť v posledních letech, kdy přibývá tropických dnů a klesá množství srážek. Ministerstvo životního prostředí proto od roku 2021 zavedlo u všech novostaveb povinnost akumulovat dešťovou vodu v retenčních nádržích nebo jezírkách. Svůj chvályhodný záměr podpořilo dotačním programem „Dešťovka“, který domácnostem může pokrýt až 50% nákladů spojených s investicí do produktů napomáhajících komplexnímu řešení dešťových i šedých vod.

Efektivní nástroje k maximálnímu využití drahocenné vody nabízí společnost AV EQUEN. Pestrá škála filtračních sad z její produkce je určena pro odstraňování nečistot z dešťové vody. Jedná se o speciální soustavy vícero zařízení, kdy každé je určeno pro eliminaci specifického typu nečistot. Tyto úpravny zachytávají veškeré nežádoucí mechanické nečistoty, eliminují nepříjemné senzorické vlastnosti a taktéž likvidují choroboplodné zárodky, biologické bujení a bakterie.

Kvalita takto upravené vody je poté vhodná nejen pro zahradní účely, ale splňuje i požadavky na užitkovou vodu pro domácnost. Hodí se tak ke splachování toalet, praní či k úklidu, a po její úpravě dokonce i na sprchování.

Při řešení, jakým způsobem budeme dešťovou vodu čistit, musíme zohlednit, na co ji budeme využívat. Jako užitková je definována voda, která vyhovuje zdravotním a technologickým požadavkům podle způsobu jejího využívání. Člověk s ní může přicházet do styku, ale nesmí ji používat k pití.

 
 
Reklama