Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čedičové trouby poprvé v ČR na novou kanalizační stoku

Poprvé byly na území České republiky použity plně čedičové trouby vejčitého tvaru. Jde o celkovou opravu stoky 600/1000 výměnou za novou shodného rozměru z čediče.

Kanalizace v Řásnovce bude z odolného čediče, foto PVK
Kanalizace v Řásnovce bude z odolného čediče, foto PVK

Při právě probíhající rekonstrukci sedmdesát metrů dlouhé kanalizační stoky pod ulicí Řásnovka jsou poprvé na území České republiky použity plně čedičové trouby vejčitého tvaru. „Vejčitá stoka nabízí mnohem lepší hydraulické a statické vlastnosti oproti kruhovým a tlamovým stokám a použitý materiál zajišťuje dlouhodobou životnost,“ prohlásil Miroslav Volf, generální ředitel společnosti Čermák a Hrachovec, zhotovitele stavby.

V roce 2018 byl proveden průzkum stoky v ulici Řásnovka. Bylo zjištěno vážné poškození klenby, rozvolněná cihlová vyzdívka s chybějícím pojivem a výskyt podzemní vody s kolísáním hladiny až do výšky 1 metru. Na základě těchto zjištění je realizována celková oprava stoky 600/1000 výměnou za novou shodného rozměru z čediče. Vzhledem k tomu, že stoka nevede v ose ulice, bylo využito tryskové injektáže pro zajištění stability okolních budov během stavebních prací.

Investorem stavební akce, která má skončit v listopadu, jsou Pražské vodovody a kanalizace.

 
 
Reklama