Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Akumulace dešťové vody v bytovém domě v centru Prahy

Na dvoře secesního domu v pražské Mikulandské ulici mají podzemní nádrž nádrž 5m3 pro závlahu záhonů a stromu. Na dvoře je chladněji a příjemněji než na ulici.

V rámci rekonstrukce cca 270 m2 velkého dvora ve vnitrobloku byla usazena i nádrž. Dešťová voda z nádrže je určena pro závlahu cca 70m2 nových záhonů s květinami a keři. Záhony jsou zavlažovány podzemní kapénkovou závlahou z podzemní nádrže automaticky. 5m3 vydrží 3 týdny, doplní se při každém průměrném dešti. Zkušenost správce by vedla k nádrži 7m3. Pro případ nedostatku srážek, je nádrž napojena i na vodovod, který v nádrži udržuje nastavenou minimální hladinu, aby čerpadlo závlahy mělo z čeho sát a prázdná nádrž čeká na déšť.
Investice do pořízení podzemní nádrže a automatického závlahového zařízení vyšla asi na 100 tisíc, cca 50 % ceny byl automatický systém podzemní závlahy.

Při rekonstrukci se pro novou zeleň přivezlo 40 tun kvalitní zeminy z kompostárny. 10 metrů vysoký, třicetiletý platan stál sice 80 000 Kč, ale z jeho stínu a krásy se mohou obyvatelé radovat už dnes.

Detaily revitalizace vnitrobloku s fotogalerií
 
 
Reklama