Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Walk-in sprchy jsou trendy pro malé koupelny

Optické klamy, speciální skříňky či walk-in sprchy. Umíte si poradit s malou koupelnou, aby vám bez problémů sloužila a poskytovala dostatečný komfort?

Už v začátcích konstrukce či rekonstrukce byste měli mít dokonale promyšlenou celou koncepci včetně rozmístění vybavení. Díky tomu tak budete moci hned od začátku připravit například niky ve stěnách, které jsou pro opravdu malé prostory ideální jako úložné prostory. Obecně dbejte především na čisté rovné linie – žádná zbytečná zákoutí.

Walk-in sprchy, závěsné toalety a pečlivě vybraná umyvadla

Nejen pro malé koupelny jsou velmi trendy takzvané walk-in sprchy. „Do těchto sprch se vchází přímo, nejsou nijak vyvýšené a splývají s podlahou. Sprchová vanička tak nezabírá žádné místo. Odtok se u nich řeší podlahovým žlabem nebo vpustí, přičemž ani jedno řešení si nenárokuje žádné místo navíc. Podlahové žlaby jsou navíc vhodným designovým doplňkem celé koupelny,“ říká Martin Jurkovič, projektový manažer společnosti Alca plast. Pro oddělení sprchového koutu pak místo otevíracích sprchových dveří můžete pro šetření prostorem využít dveře zásuvné.

Závěsné toalety zabírají méně místa a jsou praktické z hlediska údržby. Jejich splachovací systém – takzvaný předstěnový instalační systém – se zabudovává přímo do zdi.

Umyvadla můžete v malém prostoru řešit třeba v podobě umyvadla rohového, případně úzkého žlabového. U toho se hodí vodovodní baterie zabudovaná přímo do stěny, díky níž si můžete dovolit i velmi úzké umyvadlo. Případně můžete sáhnout po umyvadle zabudovaném přímo do koupelnové skříňky, která dobře poslouží jako úložný prostor.

Povrchy, barvy a osvětlení

V malé koupelně si v neposlední řadě můžete pohrát i jen s iluzí většího prostoru. K tomu dopomůže převaha světlých barev, jednolitá podlaha, velkoplošné obložení či velké zrcadlo. Vyhnout byste se měli výrazným texturám či vzorům, alespoň tedy na velkých plochách. Opticky dokáže prostor rozšířit i dostatek světla. Stropní osvětlení se proto hodí doplnit nástěnnými či bodovými svítidly.

 
 
Reklama