Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odběr pitné vody u spotřebitele podle vyhlášky

Metodické doporučení SZÚ k provedení odběru pitné vody u spotřebitele podle vyhl. č. 252/2004 Sb.ve znění vyhl. č. 70/2018 Sb.

odběr pitné vody u spotřebitele, ilustrační obrázek, foto  redakce
odběr pitné vody u spotřebitele, ilustrační obrázek, foto redakce

Metodické doporučení Státního zdravotního ústavu – Národního referenčního centra pro pitnou vodu k provedení odběru pitné vody u spotřebitele podle vyhlášky č. 252/2004 Sb.ve zněnívyhláškyč. 70/2018 Sb.

Novelizace zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví zroku 2017 a vyhlášky MZ č. 252/2004 Sb. (dále jen vyhláška)zroku 2018, která byla vynucena povinností transponovat změny vevropské směrnici 98/83/ES zroku 2015, zahrnuje kroměpovinného zavádění analýzy (posouzení) rizik takéněkolik dalších drobnějších úprav. Jednouznich je do vyhlášky nově vložený odstavec (§ 7, odst. 2), vněmž je upřesněnoprovedení odběruvzorků pro stanovení mikrobiologických ukazatelů:

„Odběr vzorků pitné vody pro stanovení mikrobiologických ukazatelů se provádí podle tabulky 1 ČSN EN ISO 19458 (757801)Jakost vod -Odběr vzorků pro mikrobiologickou analýzu, a to podle účelu vzorkování „b“ -z kohoutku, jedná-li se o odběr u spotřebitele, nebo podle účelu vzorkování „a“ -z rozvodného potrubí, jedná-li se o odběr na výstupu z úpravny nebo v rámci distribuční sítě zejména z vodojemů a v odůvodněném případě z hydrantů. Oba odběry zahrnují odstranění všech připojených zařízení a dezinfekci kohoutku nebo výtokového ventilu, účel vzorkování „a“ navíc zahrnuje propláchnutí kohoutku před odběrem.“

Další podrobné informace k provedení odběru pitné vody u spotřebitele

 
 
Reklama