Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výsledky testování účinnosti sorpce huminových látek na aktivním uhlí

Provozovatel vodojemu řeší letitý problém s výskytem nárazového zbarvení vody. V Malé Úpě v Krkonoších bylo provedeno testování účinnosti sorpce huminových látek na aktivním uhlí. Jaké jsou výsledky?

Na vodojemu v Malé Úpě v Krkonoších bylo provedeno testování účinnosti sorpce huminových látek na aktivním uhlí. Provozovatel vodojemu řeší letitý problém s výskytem nárazového zbarvení vody. Vodojem je zásobován dvěma zdroji vody ze zářezů. Po většinu roku je voda vysoce kvalitní, problematické období nastává počátkem jara, kdy dochází k tání. V těchto dnech se nárazově voda barví do žluta vlivem přítomnosti zvýšené koncentrace huminových látek, které se do vody dostávají pravděpodobně z blízkých rašelinišť.

Úprava vody s obsahem huminových látek může být provedena za pomoci koagulačních mechanismů, alternativní metodou mohou být sorpční procesy. Účinnost sorpce je ovlivněna především hodnotou pH, přičemž lépe probíhá při jeho nižších hodnotách.

S ohledem na obtížnou přístupnost vodojemu bylo cílem navrhnout takovou technologii, která bude co nejjednodušší a bude klást pouze minimální požadavky na obsluhu. Z tohoto důvodu byla vybrána sorpce na předem vytipovaném druhu aktivního uhlí (jodové číslo 1000 mg·g-1, BET 1000 m2·g) Doba kontaktu vody se sorpčním materiálem byla zvolena 20 minut.

Kompletní článek a výsledky, najdete na našich stránkách www.vodacz.com v sekci novinky.

 
 
Reklama