Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pájené výměníky, které se nemusejí čistit

V tomto roce Švédský výrobce SWEP uvedl novinku Sealix: výměník chráněný filmem SiO2

Obvykle se u výměníků pro ohřev TUV a aplikaci v topných soustavách používají desky z nerezové oceli AISI 316, které jsou pájeny mědí. Jsou situace, kdy i voda může mít nepříznivý dopad na dlouhodobý provoz pájeného výměníku.

Mohou nastat například situace, kdy:
  1. Voda obsahuje velké množství chloridů či floridů. To je složení, které koroduje měděnou pájku a nerezovou ocel.
  2. Topný systém používá otevřenou expanzní nádobu. Do média proniká kyslík, ten koroduje otopná tělesa. Uniklé volné železo dále také koroduje/poškozuje měděnou pájku.
  3. Voda používaná k ohřevu teplé užitkové vody má vysoký obsah minerálů. Soustavné přivádění nové vody k ohřevu způsobuje vylučování vodního kamene na desky výměníku. Výkonové vlastnosti výměníku se zhoršují, výměník se musí často čistit, tj. zbavovat usazenin.

První a druhý nešvar se dá řešit volbou celonerezového výměníku (tzn. bez měděné pájky). Opatřením proti usazování vodního kamene je nastavení systému tak, aby se TUV ohřívala na teploty maximálně 60 °C. Aby se předcházelo zanášení výměníku, projektujte výměník raději na větší průtok a nižší teploty pro přenesení stejného výkonu. Vyšší průtok navíc vyvolá turbulentní proudění v kanálcích mezi deskami a tento druh proudění přináší samočisticí schopnost výměníku.

Moderním řešením uvedeným na trh je také novinka SWEP Sealix. Je to pájený výměník s nánosem tenké vrstvy založené na technologii SiO2 (oxidu křemičitého). Tato vrstva nejen chrání vlastní výměník před agresivními komponenty, ale také zamezuje zanášení vodním kamenem i jinými nečistotami.

 
 
Reklama