Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

2,5 miliardy korun obcím na boj se suchem

Česká republika se potýká s extrémními suchy již několik let. I proto ministerstvo životního prostředí začalo jednat. Stát rozdá balík na boj se suchem! Obcím pošle 2,5 miliardy korun

Stát uvolní 2,5 miliardy korun pro boj s nedostatkem pitné vody a ke zlepšení nadzemní i podzemní vody. Během své návštěvy Jihomoravského kraje to oznámil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Česká republika se potýká s extrémními suchy již několik let. I proto ministerstvo životního prostředí začalo jednat. „Téměř 40 procent území České republiky je v tomto týdnu ve stavu mimořádného sucha. Nějakým, byť částečným suchem je pak postiženo devět desetin našeho území, tedy téměř celá republika,“ vyjádřil se ministr Richard Brabec (ANO).

V minulosti se podařilo rekordně vyčerpat evropské prostředky z Operačního programu Životního prostředí. I to je jeden z důvodů, proč se po dobu několika let stát rozhodl investovat další peníze. Ty budou rozděleny mezi jednotlivé kraje, které je budou moci využít pro vylepšení kanalizací i ke zlepšení povrchových či podzemních vod.

Jihomoravský kraj je na tom ze všech krajů nejhůře. „Zásadním problémem při snaze zmírnit dopady sucha v našem kraji je snížená schopnost moravské krajiny zadržovat vodu,“ vyjádřil se hejtman Bohumil Šimek. Za poslední dva roky kraj čerpal peníze z dotačního programu Podpora boje proti suchu ve výši 9,5 milionu korun, ale celkové náklady za stejné období byly téměř 90 milionů korun.

Celý projekt se bude spouštět až v listopadu, obce tak mají dostatek času se na nové dotace připravit. Ty by měly krajům výrazně ulevit. „Dotace pomůže žadateli uhradit 63,75 procenta z celkových výdajů na projekt,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Od roku 2016 o nový zdroj pitné vody požádalo přes více jak 400 obcí, tedy více jak 200 tisíc lidí se napojilo na pitnou vodu. Každoročně podle ministerstva zájem o pitnou vodu roste víc a víc. „Předběžný průzkum v obcích i osobní jednání zde na Jižní Moravě ukázaly, že obce a města mají skutečnou snahu a zájem řešit nedostatečnou dodávku a kvalitu pitné vody,“ dodal Brabec.

 
 
Reklama