Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SOVAK: Průměrné vodné a stočné letos stoupne o 3,2 pct

Průměrné vodné a stočné bude letos 88 až 90 korun za metr krychlový, což je meziroční růst o 3,2 procenta. SOVAK to zveřejnil na dnešní tiskové konferenci.

Vyplývá to z údajů členů Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK), které analyzovalo stanovené ceny pro letošní rok z 13 krajských a více než 30 okresních měst. Jde o nejnižší navýšení ze síťových odvětví, uvedl ředitel SOVAK Oldřich Vlasák.

Letos zdražila tuzemským domácnostem elektřina, plyn i teplo. Podle analytiků mohou některým lidem stoupnout náklady na energie až o několik tisíc korun ročně. Podle části odborníků zdraží například elektřina letos některým lidem o více než deset procent.

Za hlavní faktor meziročního zvýšení ceny vody Vlasák označil inflaci, která činila loni 2,1 procenta a podle prognóz ani letos neklesne pod tuto hranici. Mezi další faktory nepříznivě ovlivňující výši plateb za vodné a stočné uvedl především výrazné meziroční skokové zvýšení cen energií, dále pak růst cen chemikálií či provozního materiálu nutného k zajištění řádného fungování vodohospodářské infrastruktury.

Vlasák upozornil na to, že stejnou cenu jako v roce 2018 zaplatí za vodu například obyvatelé Rokycan, Kladna, Mělníka, či Rychnova nad Kněžnou. Jen nepatrně zdraží voda v Ústeckém a Libereckém kraji, Českých Budějovicích, či Táboře. Naopak v Bruntále její cena stoupne o 9,48 procenta, v Krnově o 7,13 procenta, v Náchodě o 6,15 procenta, v Břeclavi o 5,24 procenta, v Brně o 5,14 procenta a ve Vsetíně o 5,13 procenta.

Stanovení konkrétní platby za vodné a stočné není libovolné. Vzhledem k charakteru poskytovaných služeb jsou dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod v ČR zařazeny na seznam s regulovanými cenami.

SOVAK je zájmovým sdružením v oboru vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu. Sdružuje subjekty, jejichž hlavním předmětem činnosti je zajišťování zásobování vodou nebo odvádění a čištění odpadních vod. Nyní má 111 řádných členů a 137 členů mimořádných. Řádní členové zásobují pitnou vodou přes devět milionů obyvatel, odvádějí odpadní vody téměř od osmi milionů obyvatel a 94 procent těchto odpadních vod čistí.

 
 
Reklama