Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Trendy v ohřívání vody

Dar teplé vody, který si můžeme užívat kdykoli otočíme kohoutkem a potřebujeme si vyčistit zuby, umýt ruce či osprchovat se, to je komfort moderní doby, který však není zadarmo.

Trendy v ohřívání vody

Dar teplé vody, který si můžeme užívat kdykoli otočíme kohoutkem a potřebujeme si vyčistit zuby, umýt ruce či osprchovat se, to je komfort moderní doby, který však není zadarmo. Abyste si mohli této slasti užívat kdykoli potřebujete a zároveň jste nezruinovali rodinný rozpočet, přinášíme vám pár tipů v trendech ohřevu teplé užitkové vody.

Plynový ohřívač vody

Máte-li již do domu či bytu zaveden plyn a rovnou s ním i vytápíte, je ohřev užitkové vody plynovým ohřívačem vody rozhodně dobrou volbou. Vybírat můžete z velmi známých plynových průtokových ohřívačů vody, ale také plynových zásobníkových ohřívačů vody i kondenzačních kotlů se zásobníkem, který je ohříván kotlem. Průtokové ohřívače na plyn – oblíbené karmy - jsou vhodnější do domácností s menším počtem osob. Je-li vás doma více, hospodárnější jsou pro vás kondenzační plynové kotle pro ohřev vody nebo plynové zásobníkové ohřívače teplé vody.

Elektrický ohřívač vody

Pokud je vám bližší ohřívat vodu elektrickou energií i zde máte na výběr mezi průtokovým a zásobníkovým ohřívačem. Průtokové modely ohřívající vodu díky elektřině umožňují ohřívat vodu přímo. Jsou malé, snadno je tak zakomponujete i do miniaturní koupelny a instalovat je můžete i nad kuchyňskou linku či pod umyvadlo. Teplou vodu máte doslova lusknutím prstu a navíc bez tepelných ztrát. Elektrické zásobníkové ohřívače vody umožňují zvolit si čas pro ohřev vody, a vy tak můžete ušetřit díky provozu elektrického ohřívače v době tzv. nízkého tarifu. Rozhodně však nešetřete na volbě přístroje. Měl by mít dostatečnou kapacitu zásobníku a také kvalitní izolaci tak, aby udržela co nejlépe teplou vodu.

Svěřte se přírodě

I příroda má sílu a moc ohřát vám vodu pro vaši rodinou pohodu. Máte-li dům vybaven tepelným čerpadlem jste jen krůček k tomu, velmi efektivně, ekologicky a ekonomicky využít jej i k ohřevu vody. Tepelné čerpadlo můžete k ohřevu využívat celoročně. Zajímavou a stále žádanou alternativou je i ohřev teplé vody pro domácnost pomocí solárních kolektorů. Nezapomeňte dobře propočítat průměrnou spotřebu vody na každého člena rodiny a adekvátně zvolit potřebnou plochu kolektoru. Pro dny kdy je sluneční aktivita nižší, je pak dobré solární kolektory doplnit o elektrický či plynový průtokový ohřívač vody.
 
 
Reklama