Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na efektivní ohřev vody v domácnosti?

Bez teplé vody se žádná domácnost samozřejmě neobejde. Ne každý ji má zavedenou centrálně. Většina domácností ji musí ohřívat sama. Jaké jsou možnosti, které dnes dominují? Podívejte se společně s námi.


Začneme klasikou

Pokud se máme podívat na naprostou klasiku, tak se jedná takzvaný bojler. Tedy různě velkou nádobu, která je charakteristická tím, že se v ní voda ohřívá pomocí elektrické energie. Důležité je hledět při výběru jak na jeho izolaci, tak na efektivitu spojenou se samotným ohřevem. Správná cesta je jasná. Ideální bojler by měl:

  • Spotřebovat minimum elektřiny
  • Vodu rychle ohřát
  • Udržet teplotu po dlouhou dobu

Vsaďte na nejúspornější řešení

Jdeme na možnost číslo dvě, kterou lze označit za variantu nejúspornější a rozhodně také za variantu nejmodernější. Mnoho lidí jistě již tuší, o čem je řeč, jedná se o tepelná čerpadla, která je možná poptat například na Domintex.cz. Jejich unikáty jsou zcela jasné a jsou spojeny s tím, že dokážou využívat energii, která je zcela zdarma. Tu následně s pomocí elektřiny přetvoří na teplo, které je možné využívat nejenom klasicky k vytápění, ale je pochopitelně možné dané teplo využít i k ohřevu vody. Hlavně u rodinných domů se jedná o velice populární variantu, která i přes vyšší pořizovací náklady v budoucnu ušetří nemalé peníze.

Pomůže standardní kotel

Ten může být součástí nejenom rodinných domů, ale také bytů. Klasikou je samozřejmě kotel plynový, kterým se během topné sezóny udržuje potřebné teplo v interiéru. Není to jeho jediné možné využití. Pomocí kotle lze samozřejmě také ohřívat i vodu, kterou je následně možné použít v domácnosti. Výhodou zde může být to, že nejsou třeba žádné nádoby na udržení teplé vody, protože vše lze realizovat na principu průtokového ohřívače. To znamená, že voda nebude ohřívána zbytečně neustále, ale bude ohřívána jenom ve chvíli, kdy je to potřeba.

 
 
Reklama