Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Praze za pololetí klesl počet havárií na vodní a kanalizační síti

Pražské vodovody a kanalizace zaznamenaly za první pololetí letošního roku 2 419 havárií na vodovodní síti, což je o 175 událostí méně než ve stejném období roku předchozího.


„K poklesu počtu havárií přispěly zejména pravidelné kontroly vodovodní sítě, díky kterým jsme včas odhalili možné problémy. Svou roli sehrály i příznivé klimatické podmínky“ informoval mluvčí společnosti Tomáš Mrázek s tím, že nejčastější příčinou havárií byla koroze potrubí a pohyb půdy.

Příznivě se vyvíjela také statistika počtu havárií na kanalizační sítě. Za prvních šest měsíců PVK zaregistrovaly 1 694 havárií oproti 1 801 ve stejném období roku minulého.

Společnost provozuje 3 539 kilometrů vodovodní sítě a 857 kilometrů vodovodních přípojek. Zároveň se stará o 3 689 kilometrů kanalizačních stok a 989 kilometrů kanalizačních přípojek.


Pražské vodovody a kanalizace zaplatí městu v letošním roce na nájemném 2 373 252 000 korun. Tyto finanční prostředky budou prostřednictvím Pražské vodohospodářské společnosti, firmy stoprocentně vlastněné Prahou, směřovány do investic do vodohospodářského majetku. Více než miliardu korun PVK vynaloží na opravy sítí a dalších zařízení a do údržby infrastruktury. Do vodohospodářské infrastruktury tak letos půjde více než 3,4 miliardy korun.

Od roku 2002, kdy společnost Veolia vstoupila do PVK, na nájemném PVK zaplatily téměř třicet miliard korun, které byly užity na investice a obnovu do vodohospodářského majetku. Veolia zaplatila za stoprocentní podíl v PVK zhruba sedm miliard korun. Téměř 6,1 miliardy korun směřovalo do státního rozpočtu a stát je použil na dopravu a fond bydlení, přes 800 miliónů korun pak zamířilo do rozpočtu hlavního města Prahy.

 
 
Reklama