Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vrtané studny v novele vodního zákona

Zažitá praxe při budování studny, aktuálně vrtané studny, bude dle projednávané novely Zákona o vodách ukončena úpravou paragrafového znění.

Hydrogeologický průzkum v souladu s předpisy

Tak by mohl být pojmenován mnoholetý požadavek odborné veřejnosti na situaci kolem provádění vrtaných studní. V minulém volebním období byl Poslanecké sněmovně předložen návrh novely vodního zákona, který měl celkem zásadním způsobem měnit zaběhnutou praxi. Díky okolnostem se návrh dostal pouze do druhého čtení. MŽP opětovně předložilo novému složení Poslanecké sněmovny návrh novely Zákona o vodách, který aktuálně postoupil do druhého čtení. Problematiky okolo provádění vrtaných studní formou tzv. "zkušebních vrtů" se přímo dotkne doplnění §17 odst. 1 zákona o vodách o písm. i). Předkladatel novely vodního zákona má za cíl narovnat podnikatelské prostředí (ceny) dodavatelů vrtaných studní (hydrogeologického průzkumu), řešit problematiku ekologických zátěží, zmocnit vodoprávní úřady k vydávání souhlasu ke geologickým pracím spojených se zásahem do pozemku, jejichž cílem je využití průzkumného díla na stavbu k jímání podzemní vody.

Lze předpokládat zánik mnoha vrtačů z řad živnostníků - dodavatelů vrtaných studní, kteří nebudou schopni reagovat na změny v zákoně.

Lze předpokládat zvýšení dodavatelských cen za hloubení vrtů a studní při procesu narovnání podnikatelského prostředí.

Možnost pořízení vrtané studny na základě vydaného územního rozhodnutí a vodoprávního povolení zůstane zachována.

Hloubíme vrtané studny legálně, v souladu s předpisy, dnes i v budoucnosti s garancí dobře odvedené práce. Kontaktujte nás. Dodáváme stavby vrtané studny již devatenáct roků.

Zdroj: Návrh Poslanecké sněmovny - novela vodního zákona v projednávání

 
 
Reklama