Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Znáte hlavní rozdíl mezi žumpou a jímkou?

Pokud chystáte stavět v oblasti, kde není kanalizace, nebo jste zde koupili nemovitost, která nemá vyřešen problém s odpadními vodami, je to výhradně jenom na vás. V úvahu připadá několik možností.

Když se mluví o těch nejpoužívanějších, tak se jedná buď o žumpy, nebo se může jednat o jímky. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Možná budete překvapeni, jelikož hned v úvodu řekněme, že jde v podstatě o stejná řešení, fungující na stejném principu.

Nádoby jímající odpadní vodu

To, že se vůbec nijak neliší, to jasně ukazuje i základní princip, na kterém fungují. Jedná se v podstatě o nádoby v zemi. Právě ty následně jímají odpadní vodu, kterou v nemovitosti vytvoříte. Právě ta se v této nádobě skladuje až do doby, než se začne žumpa nebo jímka výrazněji plnit. V tuto dobu je třeba objednat její vyvezení. Tím se vyprázdní a celý koloběh může začít znovu. Jednoduché řešení, v podstatě pro každého.

Jaké jsou hlavní výhody?

Již víte, rozdíl mezi žumpou a jímkou tedy není žádný. Pokud se pro tuto možnost rozhodnete, můžete si být jisti také výhodami, které jsou s ní spojené. O jaké se jedná? Zmíníme tři, které považujeme za pozitiva hlavní:

  • příznivá pořizovací cena,
  • snadná montáž,
  • nízké náklady na vývoz.

Dále připomeňme i to, že výběr je dnes skutečně velký. Nejenom s ohledem na rozměry a tedy i kapacitu. Nesmíme zapomínat ani na bohatý výběr materiálů, jako je dnes už klasický beton, zajímavý plast, nebo také velmi moderní, lehký a odolný sklolaminát. I to jasně ukazuje, že vybrat si správné řešení není zase takový problém.

Znáte hlavní rozdíl mezi žumpou a jímkou?
 
 
Reklama