Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Problém s legionellou stále častěji řeší chemikálie zvaná chlordioxid

Od roku 1976 bylo identifikováno na 50 druhů a 70 sérotypů této nebezpečné bakterie, kterou v České republice každoročně onemocní několik desítek lidí. Jak se s legionellou vypořádat?

Legionella pneumophylis je bakterie, která žije a množí se ve vodním prostředí při optimální teplotě 25 – 50°C. Obvykle žije v tzv. mrtvých koutech potrubí nebo pod úsadami na vnitřních stěnách potrubí nebo zásobníků, které se vytváří z oxidů železa a vodního kamene.

Pro většinu lidí nepředstavuje legionella vážnější nebezpečí. Jiná situace je ovšem u jedinců se sníženou imunitou, kteří mohou být ohroženi i na životě. Problém s bakteriemi je tedy nutné bezodkladně řešit. Limity pro legionellu jsou stanoveny vyhláškou č. 252/2004 Sb.

Problém řeší chlordioxid

V minulosti se pro dezinfekci vodovodních systémů nejvíce používal chlór, který je poměrně levný. Dezinfekce chlórem přináší bohužel i nevýhody včetně tvorby toxických Trihalomethanů (THM). Také je štiplavý a zapáchá.

Jako alternativa se někdy používá další sloučenina chlóru monochloramin, který je stabilnější než chlór, nezpůsobuje zápach, ale vodu zabarvuje do zelena. V nerozlehlých systémech lze použít i velmi silný oxidant ozon. Ten se ale velmi rychle rozkládá a neproniká do odlehlejších koutů, kde se právě biofilmy, ve kterých se bakterie množí, tvoří.

Na popularitě stoupá dezinfekce vody chlordioxidem.


EuroClean, s.r.o.
logo EuroClean, s.r.o.

Úprava vody a problémy spojené s úpravou a filtrací vody. EuroClean se specializuje na projekce, výrobu a dodávky technologických celků řešících nestandardní problémy investorů s vodou a vodním hospodářstvím.

 
 
Reklama