Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dotace Dešťovka a její sestra „Dešťovka pro obce"

Nabízíme vám pomoc s přípravou projektů a podáním žádostí o dotace, mimo jiné s dotací Dešťovka a podobnou dotací poskytovanou v operačním programu OPŽP - „Dešťovka pro obce".

Toto léto se hodně střídá počasí, buď je velké sucho, nebo vydatně prší, přívalové deště v některých krajích nadělaly docela slušnou paseku. A tak přinášíme článek o dvou dotacích, které umí „zkrotit" živly. První je Dešťovka a druhá její sestra „Dešťovka pro obce" s delším oficiálním názvem Zlepšování kvality vod a snižování rizika povodní. Ještě nedávno nás sucha, která ovládla celou republiku, nutila šetřit s vodou a s rozvahou používat sirky, potom přívalový déšť rozvodnil potoky i řeky a přinášel další nepříjemnosti. A tak je dobré vědět, jak umět vodu využít v dobách, kdy je jí málo a jak naopak zařídit, aby ani v době, kdy teče, kudy se jí zlíbí, nenadělala škody.

Dešťovka

Jedním z cílů programu je dostupnost vody v suchých obdobích. A celkem si klade za cíl motivovat vlastníky a stavebníky obytných domů k udržitelnému a efektivnímu hospodaření s vodou a snížit tak množství odebírané pitné vody z povrchových a podzemních zdrojů. Ministerstvo životního prostředí, které poskytuje tento dotační program, posílá peníze majitelům domů, aby je motivoval šetřit vodou. Třeba tím, že si na zahradu pořídí nádrž na dešťovou vodu či si doma přečistí vodu odtékající z odpadu umyvadla nebo pračky. Pak s ní mohou zalévat či splachovat záchod.

„Dešťovka pro obce"

K tomu 16. 06. 2017 vyšla další dobrá zpráva, která dotaci Dešťovka dále rozšířila. Především obcím se tak otevřela možnost získat finance na chytré hospodaření se srážkovou vodou a protipovodňovou ochranu. „Zmírnění následků klimatické změny se věnujeme velmi intenzivně od roku 2014. Nyní dostanou stejnou příležitost, jako majitelé rodinných a bytových domů, i obce a města. Od poloviny června totiž podporu na hospodaření s dešťovou vodou dáváme i všem obcím, školám, nemocnicím, úřadům a dalším příspěvkovým organizacím. Zcela nově jim podpoříme nádrže na zachytávání dešťové vody a její opětovné využití, např. na zálivku či jako vodu užitkovou, a to právě u veřejných budov," uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec k této dotační výzvě, na kterou je z evropských peněz vyhrazena 1 miliarda korun. Právě akumulace dešťové vody v podzemních nádržích je jednou z nových oblastí, na kterou lze získat až 85% dotaci. Škála podporovaných oblastí je ale ještě daleko širší než u Dešťovky. Novinkou je podpora tzv. zelených střech veřejných budov, peníze půjdou úplně nově také na výměnu nepropustných zpevněných povrchů za vodou propustné plochy a počítá se i s podporou odvodňování parkovišť do zasakovacích pásů.


Anylopex plus s.r.o. - AG Grant.cz, AG Energy.cz, AG Projekt.cz
logo Anylopex plus s.r.o. - AG Grant.cz, AG Energy.cz, AG Projekt.cz

Poradenská společnost v oboru dotací a investičních pobídek, projekční a auditorská společnost v oboru efektivního využívání energie a energetických úspor u nemovitostí. Kompletně zajistíme přípravu žádostí o dotace z operačních programů OPŽP, OPPIK, PRV, ...

 
 
Reklama