Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Převařování pitné vody je osvědčený a spolehlivý způsob dezinfekce pitné vody

Dovolené tráví řada lidí na chatách a chalupách, které jsou zásobovany vodou ze studní. Proto připomínáme hlavní zásady dezinfekce vody převařením, které vydal Státní zdravotní ústav.

Obyvatelé ČR jsou v naprosté většině (94 %) zásobováni pitnou vodou z veřejných vodovodů, necelých 6 % využívá k trvalému zásobování soukromé studně (značná část obyvatel, která je doma zásobována z veřejného vodovodu, je navíc ze soukromých studní zásobována na chatách a chalupách).

Zatímco za dodávku pitné vody veřejným vodovodem a její kvalitu je zodpovědný jeho provozovatel, o kvalitu pitné vody v soukromé studni se stará její vlastník sám.

Podle zkušeností SZÚ má řada studní problémy s mikrobiologickou kvalitou vody a je potřebná dezinfekce této vody. Převaření vody je jednou z nejjednodušších možností, kterou lze využít.

Informace SZÚ je určena jak vlastníkům soukromých studní, tak, a to především, odběratelům vody z veřejného vodovodu.
Dokument Informace pro veřejnost: převařování pitné vody obsahuje informace kdy a pro jaké účely použití vody je převařování vody nutné a správný postup.


Postup desinfekce vody převařením

Je-li voda nezakalená a senzoricky přijatelná (barva, pach, chuť), je možné následující postup považovat za dostatečný pro dezinfekci pitné vody:

  • vodu uvedeme jednorázově do klokotavého varu, např. ve varné konvici, takže bublá celá její hladina (a voda má přibližně 100 °C), a pak ji necháme nejméně 10 minut stát a přirozeně chladnout (nedáváme do ní led ani ji během chladnutí nedáváme do lednice). Pro většinu účelů použití by se poté mělo vyčkat nejméně tak dlouho, než se voda ochladí na teplotu vhodnou k danému účelu použití. POZOR NA RIZIKO OPAŘENÍ!
Tímto způsobem dojde k usmrcení všech rizikových mikroorganismů pro tuto možnou cestu nákazy. Relevantní klasické infekční zárodky šířené vodou, jako jsou viry, bakterie a jednobuněčné organismy, jsou podle řady publikovaných studií i aktuálního stanoviska Světové zdravotnické organizace usmrceny, resp. dostatečně dezaktivovány již při udržování teploty okolo 80 °C po dobu jedné minuty.

 
 
Reklama