Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotokatalytická dezodorizace – na cestě od nové metody k respektované technologii v provozu ČOV

V příspěvku jsou popsány složky zápachu, některé způsoby čištění vzduchu a na konkrétním případě čištění vzduchu na ČOV je rozebrán rozhodovací proces se zohledněním všech požadavků a nákladů.

Pro čištění vzduchu se používají různé metody, přičemž ale při volbě zařízení zpravidla rozhoduje pořizovací cena. Z toho důvodu není často proveden důkladný rozbor všech aspektů majících vliv na skutečné náklady a analýza rizik.

Problematikou zápachu jako znečištění se zabývá zákon o ovzduší, který zápach staví vedle všeobecně známých polutantů. Na rozdíl od nich je však zápach jednoduše identifikovatelný i bez sofistikovaných měřících přístrojů, a proto je často laickou veřejností akcentován výrazněji než jiný druh znečištění ovzduší. V současné době je na trhu celá řada nabídek technologií na likvidaci zápachu. Tento příspěvek zhodnocuje použití různých technologií a zaměřuje se na již realizované instalace technologie fotokatalytické oxidace. Tato technologie je vhodná zejména na vzdušiny obsahující pachové látky na bázi síry, amoniaku a organických těkavých látek.


 
 
Reklama