Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co jsou enterokoky

Enterokoky je rozsáhlý rod bakterií mléčného kvašení z kmene Firmicutes. Vyskytují se ve vodě, v půdě a na rostlinách. Také jsou přirozenou součástí střevní mikroflóry.

Enterokoky (Enterococcus) jsou přirozenou součástí střevní mikroflóry. Najdeme je ale i ve vodě, v půdě a na rostlinách. Tyto bakterie odolávají vysokému pH a vysokým teplotám. Jsou také velmi rezistentní na antibiotika. Enterokoky patří mezi podmíněné patogeny.

Způsobují infekce močových a žlučových cest, pooperační komplikace u operací dutiny břišní, gynekologické záněty a podílí se i na vzniku infekční endokarditidy. Přítomnost enterokoků ve vodě je jeden z indikátorů fekálního znečištění.

Nejvýznamnější roli hrají enterokoky v procesu fermentace mléčných a masných výrobků, ale byly také izolovány např. ze zeleniny, ryb nebo z černých oliv. V současnosti je popsáno 34 druhů tohoto rodu.

Enterokoky byly poprvé popsány roku 1899, kdy francouzský vědec Thiercelin použil poprvé označení „entérocoque“ pro grampozitivní diplokoky fekálního původu.

Přítomnost enterokokoků ve vodě je jeden z indikátorů fekálního znečištění.


EuroClean, s.r.o.
logo EuroClean, s.r.o.

Úprava vody a problémy spojené s úpravou a filtrací vody. EuroClean se specializuje na projekce, výrobu a dodávky technologických celků řešících nestandardní problémy investorů s vodou a vodním hospodářstvím.

 
 
Reklama