Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na náplavce v Praze vzniknou galerie, kavárny i toalety

Na vltavské náplavce pod Rašínovým nábřežím do léta příštího roku přibudou galerie, kavárny i toalety. Počítá s tím architektonická studie, kterou v únoru projednají radní.

Letos se návštěvníci náplavky mezi Výtoní a Tančícím domem dočkají nových laviček nebo chytrých odpadkových košů, řekla v rozhovoru s ČTK primátorka Adriana Krnáčová. Náplavky se v sezoně proměňují v místo společenského setkávání a navštíví je tisíce lidí.

Architekti navrhli proměnu prostor umístěných ve zdi nábřeží. „V kobkách by postupně měly vznikat výstavní prostory, kavárny, ale v té první fázi převážně veřejné toalety, protože těch je náplavce zásadní nedostatek," uvedla primátorka.

praha

„Chci, aby se ten prostor zvedl jak esteticky, tak především funkčně, a proto plánujeme letos Rašínovo nábřeží osadit novými lavicemi, které budou speciálně navrženy právě pro náplavky. Otestujeme také provoz chytrých odpadkových košů a osvětlení," doplnila. Na obnovu náplavky pod Rašínovým nábřežím podle primátorky naváže proměna dalších vltavských náplavek.

Pražské náplavky jsou zvláště v letním období oblíbeným cílem Pražanů. Po pravém břehu navíc vede páteřní cyklostezka. Kromě nedostatečného sociálního zázemí a chybějících odpadkových košů si návštěvníci dlouhodobě stěžují především na parkující auta a na konflikty mezi chodci a cyklisty. Problém představují také kotvící lodě, které zabraňují ve výhledu na řeku i atraktivní části města.

 
 
Reklama