Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přes 2 miliardy nových dotací z OPŽP. Na udržení vody v krajině půjde víc než půl miliardy korun

Právě odstartoval příjem žádostí o dotace v nových výzvách z Operačního programu Životní prostředí. Tři výzvy podpoří projekty zaměřené na péči a ochranu přírody a krajiny.

Na zadržování vody v krajině půjde přes půl miliardy korun. Žádosti do těchto výzev je možné posílat na Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR do 31. července letošního roku. Další výzva pak cílí na zlepšení kvality ovzduší a zájemci o dotaci mohou posílat žádosti o dotační příspěvek na své projekty až do 20. prosince 2017.

500 milionů na udržení vody v krajině, 150 milionů na zprůchodnění říční sítě

„Tak, jak jsme slíbili, s nejvyšší prioritou připravujeme další kroky a projekty v boji proti suchu. A to jak legislativně, tak dotacemi do opatření, která naší krajině pomohou vyrovnat se s negativními dopady probíhající klimatické změny. Proto podporujeme širokou škálu opatření jak z OPŽP, tak národních programů: od energetických úspor v rodinných i bytových domech, přes přírodě blízká opatření na zlepšení schopností naší krajiny zadržovat lépe vodu až po zachytávání a opětovné využívání srážkové vody pro domácnosti, kde se chystáme otevřít program pro občany v nejbližších měsících. Ve dvou aktuálně otevřených výzvách z našeho Operačního programu Životní prostředí budeme konkrétně podporovat projekty, které zlepší zejména průchodnost říční sítě pro vodní živočichy a zlepší vodní režim krajiny, vytváření a obnovu přírodě blízkých koryt vodních toků ad.,“ říká ministr Richard Brabec.

„Chceme řešit problematiku vody v krajině koncepčně. Žadatelé proto mohou žádat o dotaci na celé spektrum nejrůznějších aktivit – od obnovy přírodě blízkých koryt řek a říčních ramen, přes odstraňování bariér, které brání vodním živočichům v migraci, po vytváření a obnovu tůní, mokřadů a malých vodních děl. To vše přispívá k tomu, aby naše krajina byla různorodější a odolnější vůči klimatické změně,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Pro žadatele je příznivá zpráva, že mohou získat podporu až do výše 100 % způsobilých výdajů. Je to zejména s ohledem na to, že se jedná o projekty s velkým významem a přínosem právě pro boj s negativními dopady změn klimatu. Žádosti u nově vyhlášené 50. a 51. výzvy, mohou zájemci o dotační podporu posílat od 9. ledna do 31. července letošního roku.

50. výzva cílí na zprůchodnění migračních bariér pro vodní živočichy, které vyplývá z Koncepce zprůchodnění říční sítě ČR. Na tyto projekty je připraveno celkem 150 milionů korun. Částka ve výši půl miliardy korun je připravena pro 51. výzvu, v rámci které mohou žadatelé žádat o dotaci na projekty vyplývající z plánů dílčích povodí. Konkrétně na vytváření a obnovu přírodě blízkých koryt vodních toků včetně odstranění dřívějších nevhodných úprav (např. opevnění dna a břehů nebo odstranění příčných překážek), obnovu říčních ramen v nivě vodního toku, posílení ekologicko-stabilizačních funkcí rašelinišť a pramenišť (např. budování přehrážek v uměle zbudovaných odvodňovacích kanálech), podporu přirozených korytotvorných procesů prostřednictvím podpůrných opatření umožňujících proces renaturace (pomístní zásahy do opevnění břehů, odstranění opevnění včetně odvozu a skládkovného apod.), migrační zprůchodnění příčných překážek na vodních tocích (odstranění umělých překážek, tvorba rybích přechodů apod.), vytváření a obnovu tůní, mokřadů a malých vodních nádrží jako krajinných prvků s ekologicko-stabilizační funkcí.

Obě výzvy jsou určeny pro široký okruh žadatelů, zejména pro obce, kraje, organizační složky státu, nestátní neziskové organizace, fyzické osoby podnikající a další subjekty vyjma fyzických osob nepodnikajících. Plánované záměry je možné konzultovat na regionálních pracovištích AOPK ČR. Pro své dotazy mohou žadatelé též využít emailovou schránku dotazy-PO4@nature.cz.

200 milionů na systémy sledování, hodnocení a předpověď vývoje kvality ovzduší

Zájemci o dotaci mohou nyní rovněž žádat o příspěvek na projekty, které povedou ke zlepšení kvality ovzduší v ČR. Vyhrazeno je pro ně 200 milionů korun a žádosti můžou podávat až do 20. prosince letošního roku. „Konkrétně touto dotací podpoříme výstavbu a obnovu systémů sledování kvality ovzduší a souvisejících meteorologických aspektů v celorepublikovém či regionálním měřítku Jedná se například o výstavbu a obnovu laboratoří, zabezpečení sběru vzorků a přenosu dat, pořízení techniky pro zpracování dat, jejich modelování a simulaci, tvorbu databází Žádat o peníze je možné i na pořízení a aktualizace systémů určených pro hodnocení kvality ovzduší a posouzení dopadů opatření ke zlepšení kvality ovzduší,“ vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. Podporu je možné získat také na obnovu a rozvoj systémů pro archivaci a zpracování údajů o znečišťování ovzduší standardními znečišťujícími látkami i skleníkovými plyny.

 
 
Reklama