Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Téma zvýšení poplatků za odběr podzemní vody a zdražení vody

Zvýšení poplatků za podzemní vodu je podle ministra životního prostředí úkolem z vládní koncepce lepšího hospodaření s vodou. Souhlasí, že voda je drahá, to ale podle něj způsobila nepovedená privatizace.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) si přeje, aby změna byla přijata v koaliční shodě a je připraven dále jednat. Chce ale vědět, čím platit plány ve vodohospodářství. V rozhovoru pro ČT 24 uvedl, že v připomínkovém řízení úřad vlády nic nenamítal.

Zvýšení poplatků za podzemní vodu je podle ministra úkolem z vládní koncepce lepšího hospodaření s vodou. Plán na trojnásobné zvýšení do roku 2022 představil na jaře, jde podle něj o kompromis, původně uvažoval o čtyřnásobném navýšení.
"Počítali jsme, že průměrný dopad na obyvatele a rok by měl být 18 korun ročně. Na čtyřčlennou rodinu by to mělo být kolem 70 korun ročně," uvedl. Nyní činí poplatek 2 Kč/m3 vody na pití a 3 Kč/m3 na jiné použití. Zdražovat by se mělo od 2017.
Poplatky hradí vodohospodářské společnosti, polovina z nich jde krajům, druhá polovina Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP).


  • Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka dnes zvýšení poplatků podpořil. Ministerstvo životního prostředí podle něj dělá sice nepopulární, ale logický krok, jenž směřuje k ochraně cenného zdroje.
  • Sociální demokraté s návrhem nesouhlasí a podle premiéra Bohuslava Sobotky nebudou hlasovat pro kroky, které by vedly ke zdražení vody pro domácnosti. Boj se suchem by podle něj neměl být záminkou pro plošné zvyšování cen.
Důvodem drahé vody je nepovedená privatizace

Brabec je o předloze připraven diskutovat a je ochotný od zvýšení poplatku ustoupit. V tom případě je ale podle něj třeba začít se bavit o jiných způsobech financování vodní infrastruktury. "To nejsou peníze do státní pokladny, SFŽP je ihned investuje," uvedl. Souhlasí, že voda je drahá, to ale podle něj způsobila nepovedená privatizace.

K problematice privatizace najdete celou řadu článků v rubrice Vlastnosti a zdroje vody na TZB-info, například se jedná o články: "Do cedníku nalejeme na úkor občanů další peníze, aby koncerny mohly velkou část z nich odeslat do ciziny", shrnuje situaci ohledně ceny vody v reakci na názor MŽP Ing. Radek Novotný, autor Projektu pravda o vodě a pokračuje:
"s navýšenám poplatků za čerpání podzemní vody v podstatě souhlasím, nezvyšoval se dlouho, ale není to systémový krok, který problém drahé vody v ČR řeší. Vítám slova ministra, že problém drahé vody v ČR je způsoben nepovedenou privatizací.
Proč politikům nevadí, že koncerny inkasují zisk a vlastníci trubek, obce a stát nemají na obnovu trubek? Cena vody za posledních 20 let vzrostla o 1000 % a nikdo z odborů si toho nevšímal. Nyní se uvažuje o růstu 17 %. Jsou odbory pod vlivem koncernových lobbistů? Proč navrhují měnit poplatek, nikoliv to, aby naše peníze neskončily v zahraničí?"

Více také 16.8.2016 PRAVDA O VODĚ a Radiožurnál: Skutečné důvody zdražování vody? O co nám jde s vodou?

 
 
Reklama