Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Realizace ČOV HiPAF v obci Dřínov na Mělnicku od společnocti WPL Limited

Rádi bychom Vám představili právě realizovanou čistírnu odpadních vod HiPAF v obci Dřínov na Mělnicku. ČOV je kapacitně navržena na 620 EO a k procesu čištění OV využívá hybridní technologie MBBR.

Dobrý den, po více než 3letém působení na Českém vodohospodářském trhu, bychom Vám rádi představili naši právě realizovanou čistírnu odpadních vod v obci Dřínov na Mělnicku. Čistírna je kapacitně navržena pro 620 ekvivalentních obyvatel a bude sloužit výhradně k čištění odpadních vod z obce Dřínov.

Návrh čistírny byl limitován několika faktory, zejména vysokou hladinou podzemní vody v dané lokalitě. To bylo zapříčiněno rybníkem, nacházejícím se v těsné blízkosti pozemku čistírenské jednotky. Proto jsou jednotlivé nádrže umístěny do násypu nad úroveň stávajícího terénu. Vzhledem k malému prostoru, který byl čistírně vyhrazen, jsou kontejnery umístěny do kompaktní dispozice vyhovující procesu čištění i poskytnutému pozemku.

Komplexní čistírenská jednotka sestává z nádrže primární sedimentace, bioreaktoru, dosazovací nádrže a kalové koncovky RADS. Tento kalový zásobník byl intenzivně vyvíjen po dobu 4 let a dokáže až trojnásobně rozšířit délku intervalu vývozu kalů.

Technicky vyspělé řešení společnosti WPL Ltd. využívá k procesu čištění odpadní vody hybridní MBBR. Nádrž biologického čištění je navržena jako vícekomorový kaskádovitě protékaný MBBR bioreaktor s biomasou přisedlou na volně se vznášejících nosičích, aktivovanou a promíchávanou středo-bublinným provzdušňovacím systémem.

Mezi hlavní výhody této technologie patří zejména vysoká odolnost vůči kolísání kvality a množství přitékající odpadní vody. WPL Ltd. jako jediná společnost působící v ČR poskytuje celoživotní zárukou na čistící proces, tak aby byl splněn emisní limit, pro který byla čistírna navržena.

Celý koncept čistírny je navržen jako téměř bezúdržbový. Automatické řízení ČOV zajišťuje sledování a regulaci provozu, minimalizování spotřeby energií optimalizací řízení technologie a zobrazení měřených veličin v reálném čase. Jak jsme se přesvědčili při realizace ČOV v Dřínově, materiálové zpracování ze sklolaminátu nevyžaduje složitou instalaci ani velký rozsah stavebních prací. Podzemní provedení pak minimalizuje vizuální dopad na okolí.


 
 
Reklama