Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Táboře stojí více než kilometr dlouhá protipovodňová zeď

Více než kilometr dlouhá zeď má ochránit Tábor před případnou povodní. Zábrana, jejíž vybudování stálo přes 60 mil. korun bez daně, v pátek u Lužnice slavnostně otevřeli zástupci města i zhotovitele.

Výstavba trvala více než rok a na několik měsíců si vyžádala i dopravní omezení v Lužnické ulici. "Tento projekt se netýkal pouze protipovodňové zdi. Zahrnoval i další aspekty," řekl dnes při slavnostním otevření starosta Jiří Fišer (Tábor 2020). Uvedl, že v oblasti vznikl zcela nový prostor, jehož součástí je například zhruba metr široká cyklostezka vedoucí podél řeky.

"Dále se nám povedlo vyměnit povrch na Lužnické ulici. Ten starý byl při průjezdu aut výrazně hlučnější," řekl. Protipovodňová zeď prý i architektonicky vhodně zapadá do rázu krajiny. Celková cena stavby je 63,5 milionu korun bez daně a z toho město na projekt získalo více než 61 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí. Původní odhadovaná cena na stavbu byla 121 milionů korun. Tendr však náklady snížil na téměř poloviční hodnotu.

Zeď postavilo sdružení firem Eurovia a Soletance. Spotřebovaly například 6000 metrů krychlových zabudovaného betonu. "Obyvatelům Tábora děkujeme za jejich trpělivost v průběhu výstavby. Odměnou je jim dílo, které je v budoucnu ochrání před velkou vodou," řekl ředitel oblasti Čechy západ společnosti Eurovia Zdeněk Novák.

Výška zdi se pohybuje kolem jednoho metru. Bariéra má zabránit osmdesátileté vodě. Záplavy v Táboře ohrožují většinou jen pár desítek obyvatel, kteří žijí u řeky. Velká část města leží vysoko nad úrovní Lužnice, kam voda ani při extrémních hodnotách nevystoupá.

 
 
Reklama