Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dokument o stavbě jezírka na zahradě školy

Ve spolupráci projektu Počítáme s vodou a ZŠ Na Beránku v Praze vznikl zajímavý projekt Přírodní zahrada, kde se mimo jiné budovalo i přírodní zahradní jezírko.

Jezírko kromě estetické funkce bude mít i funkci zádržnou, kdy bude zadržovat dešťovou vodu, které by jinak odtékala do Libušského potoka.

"Přítomnost vody a zeleně, střešních zahrad apod. ve městě je důležitá. Cílem je stav, kdy se bude město chovat z hlediska vodního režimu tak, jako kdyby tam nebylo. Aby se chovalo jako les nebo zatravněná ploch", říká Ing. Ondřej Nehasil z ekocentra Koniklec.
"Jezírko jsme zkusili vymyslet jako samočistíci, tj. musí mít nějaký dostatečný vodní objem, dostatečnou masu vody, která nemění příliš teplotu. Proto má jezírko hlubokou část, která má hloubku skoro 2 metry - ta zajišťuje tu stabilitu. A mělkou část, protože vodní rostliny, které zajišťují samofiltraci toho jezírka potřebují malou hloubku. U břehu jezírka jsou tedy vytvořeny takové terasy, na kterých rostou rostliny. Za terasami dno velice rychle klesá do hloubky cca 2 metrů, aby se jezírko příliš neohřívalo. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby jezírko bylo větší, fungovalo by to lépe. Takových 80m2 by bylo optimální, ale v tomto případě jsme zkusili udělat to jezírko menší a zajistit co nejlepší podmínky pro samočistící schopnost", říká k této realizaci Nehasil.

"Chceme, aby si děti přišli sami na to, že je příjemnější žít v prostoru, kde je více zeleně a vodních ploch", říká Mga. Jana Neumajerová, koordinátorka projektu "Přírodní zahrada".

Dokument o stavbě jezírka na zahradě školy
 
 
Reklama