Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Do bazénu na Litoměřicku se dostal proud

Bazén v kempu v Opárenském údolí na Litoměřicku zasáhl včera vpodvečer elektrický proud, zranění nejsou vážná.

Podle prvních informací záchranářů zřejmě natekla voda do šachty s elektrickým vedením.

Záchranná služba převezla 26 dětí a tři dospělé do nemocnic v okolí. "Nešlo o žádný případ bezvědomí, šlo o reakce na úraz elektrickým proudem, rozhodně to nebylo tak, že bychom viděli nějaké fibrilace srdce a podobně. U osmi dětí šlo o subjektivní potíže, brněly je ručičky a podobně," řekl ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Petr Bureš.

Aktualizace 10.7.2015:

„Z bazénu se přelilo větší množství vody, která se dostala až k zásuvce, kde byla připojená filtrace. Technologie byla připojena ke starému rozvodu elektřiny, a tak nebyl přívod krytý proudovým chráničem. Po jarní údržbě navíc došlo k přemístění filtrací na jiné místo s nevhodným prodlužovacím kabelem,“ řekl správce kempu Petr Lébr pro iDnes.cz.
Zásuvka začala probíjet a vodou a mokrým povrchem se napětí dostalo až k blízkosti bazénu. „Děti, které stouply na mokrý povrch, ucítily brnění, lekly se a některé začaly brečet. Proud i filtraci jsme okamžitě vypnuli,“ uvedl dále správce

V kempu připravují nápravu:
„V areálu dojde k opakované revizi elektřiny. Přemístíme i technologie nad úroveň hladiny bazénu a odstraníme elektroinstalaci pod její úrovní. Celá elektrická část technologie čištění bazénu bude samozřejmě krytá proudovým chráničem,“ řekl správce Lébr.

Soudní znalec radí:
  • všechny venkovní zásuvky musí mít proudový chránič 30 mA, který zjednodušeně řečeno při kontaktu s vodou přeruší napětí.
  • dalším pravidlem je bezpečná vzdálenost zásuvek od bazénů.
  • v době, kdy se lidé koupou, by navíc neměla být filtrace vůbec zapnutá

Požadavky na nádrže plaveckých bazénů, nádrže fontán a nádrže brodítek a zón je obklopujících, kde je nebezpečí úrazu elektrickým proudem zvýšeno snížením odporu těla a kontaktem s potenciálem země specifikuje ČSN 33 2000-7-702 Elektrická instalace plaveckých bazénů a jiných nádrží.
Zdůrazňuje se důležitost jasného vymezení prostoru - zón, které vyžadují z hlediska zajištění bezpečnosti před úrazem elektrickým proudem specifická opatření ochrana proti dotyku živých nebo neživých částí.

 
 
Reklama